Ceea ce se întâmplă în Belarus depășește orice imaginație și scenariu de film

Evenimentele se desfășoară cu o rapiditate uimitoare. Când voi avea timp, vreau să scriu un text în care vă voi povesti despre cum luptă unii beloruși în stradă, cum se pregătesc de proteste, ce tactici au și cum sunt înaintea forțelor de ordine cu un pas sau cu două. Este incredibil să vezi cum se coordonează pe rețelele Telegram. Duc un fel de război de gherilă. Adevărați partizani ai vremurilor noastre.

Până atunci, public o nouă adresare a Svetlanei Tihanovskaya. Celebra casnică, profesoară de engleză, mamă, soție și secretară… În prezent un simbol al celor care protestează și dușmanul numărul unu al lui Lukashenco.

Mai întâi să vedeți ce spune Tihanovskaya în ultima adresare:
”Stimați cetateni ai Republicii Belarus, eu, Svetlana Tihanovskaya, va mulțumesc pentru participarea la alegerile șefului statului. Poporul belorus și-a făcut alegerea sa. Cu mulțumire și căldură mă adresez tuturor cetățenilor care m-au susținut tot acest timp. Beloruși, vă chem să fiți prudenți și să respectați legea. Nu vreau sânge și violență. Vă rog să nu vă opuneți miliției și să nu ieșiți în stradă pentru a nu vă pune viața în pericol. Aveți grijă de voi și de apropiații voștri.”

Filmarea a fost difuzată instant pe posturile de stat. Practic, Tihanovskaya spune că a depus armele, că recunoaște alegerile, că le cere oamenilor să stea acasă.

Doar că diavolul se ascunde în detalii. Să vă spun și contextul.

Opoziția din Belarus susține că adresarea citită de pe foaie, cu tremur în voce, a fost făcută de Tihanovskaya după o discuție de 7 ore cu ”siloviki” din Belarus. Este vorba de forțele de ordine loiale președintelui Lukashenco. Adevărate “detașamentele ale morții”, cum sunt numite de jurnaliștii din Occident. Nimeni nu știe ce i-au spus, la ce presiuni a fost supusă în cele 7 ore.

Opoziția spune că după ce a înregistrat această declarație, a fost ”condusă” până la granița cu Lituania, iar în Belarus au rămas zalojniki/ostatici: prieteni, soțul și toată conducerea staff-ului electoral care se află acum în arest. Copiii Svetlanei nu sunt în Belarus.
Imediat ce a ajuns în Lituania, Svetlana Tihanovskaya, spune opoziția, ar fi înregistrat cu telefonul său o altă adresare în care recunoaște că este o femeie slabă și că a fost pusă în fața unei alegeri crunte. Am publicat adresarea Svetlanei Tihanovskaya din Lituania aici: https://bit.ly/2FeQLKL

Jurnaliștii, inclusiv cei ruși, vorbesc de o tortură fizică și psihică la care ar fi fost supusă Svetlana Tihanovskaya. Iar înregistrarea ar fi fost făcută în biroul președintelui Comisiei Electorale din Belarus.

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleDespre ”cosmonauții” beloruși