Cine sunt belorușii? De ce nu auzim și nu prea știm multe despre ei?

Mi-am început dimineața cu această întrebare. A venit de la o persoană extrem de bine informată, altfel nu m-ar fi surprins mult.

M-a pus pe gânduri și mi-am dat seama că are dreptate. Belarus este la 1300 de km de noi, este în Europa, dar nu știm mai nimic despre această țară. Nici de bine, nici de rău. Știm doar despre Lukashenco supranumit ”ultimul dictator din Europa”, despre declarațiile lui belicoase și… cam atât.
Dar cine sunt oamenii de acolo? Ce vor? Cum au răbdat atâția ani și de ce s-au revoltat abia acum?

Am fost în Belarus, am interacționat cu cetățeni beloruși, am urmărit presa de acolo, voi încerca să emit niște observații care ar putea să vă ajute să-i înțelegeți.

Încep subiectiv, cu două cântece. Îmi vin în minte imediat când mă gândesc la această țară.

Primul cântecel este din filmul Belâye Rosi/Roua albă, unul din cele mai blânde, mai cuminți și mai sufletiste comedii din câte mi-a fost dat să văd pe lumea asta. Îmi place mult filmul, l-am văzut de nenumărate ori și știu replici pe de rost.

Filmul este despre viața din Belarusul anului 1984, dar nu are legătură cu Uniunea Sovietică sau comunismul. Este despre sufletul belarusului de rând și începe cu următoarea piesa:
Я ходил по белу свету,
Знался с умными людьми:
Счастье есть, и счастья нету,
Есть любовь, и нет любви!
Вроде, гляну — все в порядке,
А выходит ерунда!
Уместились на трехрядке
Все страданья в три ряда.
Am încercat o traducere în rimă albă pentru voi:
Am umblat prin toată lumea
M-am văzut cu oameni deștepți:
Există fericire și nu există fericire,
Există iubire și nu există iubire!
Privesc în jur, totul pare în ordine,
De fapt, totul este o prostie!
Au încăput pe o garmoșkă(instrument cu trei rânduri de clape)
Toată suferințele în trei rânduri.
(Filmul îl vedeți aici: https://bit.ly/3gVDiFm)

Trecem la altă piesă, de data asta – rock. Piesa Șut/Clovnul cântată de formația Leapis Trubetskoi, una din cele mai respectate din Belarus, are niște versuri de o profunzime fascinantă. Mulți le-au înțeles ca pe un afront adus direct lui Lukashenco. Adevărul este că fiind atât de filosofică, piesa poate fi citită în foarte multe feluri. Este despre măștile pe care ni le punem. Oricine dintre noi poate fi un clovn. Vrem să fim plăcuți, adorați de lumea din jur, mai ales de către șefi/regi, alegem să fim prefăcuți, vrem să râdem, dar râsul nu este bun, zice Leapis.

Iată:
Шут повесил старенький колпак
Лысая башка трещит от глупых песен
Тяжкое призвание дурак
Врут, кто говорит, что смех полезен
Грим скрывает тысячи морщин
Сизый нос опух от табака и пьянства
Маленький беззубый Арлекин
Дуралей устал от хулиганства
Смех зазвенел королевской монеткой
Маленький шут в позолоченной клетке
Пьяные сны, карусели и черти
Маленький шут самый грустный на свете
Завтра будет новый маскарад
Рыцари, турниры, фейерверк и танцы
Шут наденет красочный наряд
Будет бегать, прыгать и смеяться
Пощекочет ножку королю
Рассмешит принцессу безобразной пляской
Гаер подражает соловью
Нос скрывает ворона под маской
Varianta mea în română este doar o palidă încercare de a mă apropia de frumusețea versurilor Leapis:
Clovnul și-a pus în cui șapca veche,
Chelia îi scârțâie de atâtea cântece stupide,
Este greu renumele de ”prost”,
Mint cei care spun că râsul este bun.
Machiajul ascunde mii de riduri,
Nasul cenușiu este umflat de tutun și beție,
Un arlechin mic și fără dinți,
Prostănacul s-a săturat de huliganism.
Râsul îi e ca sunetul monedelor regale,
Un clovn mic într-o cușcă aurită,
Vise de bețiv, carusel și diavoli,
Micul clovn este cel mai trist din lume.
Mâine va avea loc un nou bal mascat,
Cavaleri, turnee, artificii și dansuri,
Clovnul va purta o ținută colorată,
Va alerga, va sări și va râde.
Va gâdila piciorul regelui,
Va amuza prințesa cu un dans aiurit,
Paiața va imita o privighetoare,
Dar nasul îi ascunde o cioară sub mască.
(Piesa poate fi ascultată aici, este genială: https://bit.ly/3kFkyMW)

Știu că este greu să înțelegi un popor din câteva versuri și ar fi stupid să am pretenția că o veți face.

Ce am vrut să subliniez este faptul că belarușii mi s-au părut a fi un popor blând, bun. Sunt ascultători și destul de răbdători. Este greu să-i încadrezi într-un tipaj revoluționar. Nu prea seamănă cu ”frații” lor ucraineni, de pildă. Nu știu cât de mult greșesc, dar din ce am observat, par să fie cei mai cuminți, liniștiți slavi din câți mi-a fost dat să văd.

Poate de aceea nici nu ați prea citit știri despre mafia belarusă. Deși au dezvoltat un sector IT extrem de important, deși se pricep ca nimeni alții la calculatoare, nu ați auzit nici de hackerii beloruși care să terorizeze Vestul.

Și ar mai fi ceva. Cei care au citit și au văzut postările mele au rămas uimiți să vadă în poze cât de curat, larg, modernizat este totul în Minsk. În închipuirea multora, Belarus este un fel de Uniune Sovietică, lăsată în urmă de căruța civilizației. Îmi pare rău să vă dezamăgesc. Belarus este o țară cu o doză de prosperitate, cu oameni muncitori.

Când am fost în Belarus m-au uimit și pe mine curățenia, bunul simț și civilizația de acolo. Au și balet impresionant, dar și o tenismenă de top: Azarenka.

În afară de Revoluția banderolelor albe de aseară, Belarusul se poate lăuda cu o viață așezată. Fiind oameni liniștiți, poți merge pe străzi noaptea fără frică. Rata criminalității în această țară de 10 milioane de suflete este extrem de scăzută.

O oră cu taxiul este vreo 3 euro. Un litru de benzină vreo 65 de eurocenți. Chiria în centrul Minskului pentru un apartament cu 3 camere – vreo 480 de euro. Dacă vrei să cumperi un apartament, 1250 de euro pe metrul pătrat, cam ca în București. Sursa: numbeo.

Este o țară normală, europeană, nici foarte bogată, nici foarte săracă. Nu voi încerca să fac o comparație pentru că fiecare țară are particularitățile ei. Având o economie centralizată, controlată de stat, venind din Uniunea Sovietică îi este greu să ajungă din urmă țările din Vest.

Belarușii sunt mai apropiați de ruși decât ucrainenii. Atât Lukashenco, cât și partidele de opoziție se manifestă mult mai atent când vine vorba de Moscova. Tocmai de aceea, a încerca să citești ce se întâmplă acum în Belarus prin este sau nu este mâna Moscovei poate fi irelevant. Mai ales că televiziunile de stat din Rusia l-au prezentat deja victorios pe Lukashenco, iar analiștii apropiați de Kremlin îi deplâng soarta.

Limba belorusă, deși există, deși este complet diferită de limba rusa, este puțin folosită de cetățeni. Eu nu am auzit-o aproape deloc în orașele pe care le-am vizitat. Pentru comparație, ucraineana este mult mai prezentă și mai folosită. Cifrele arată că 2/3 din cetățenii beloruși nu vorbesc limba belorusă acasă deși o înțeleg. Practic, rusa le-a înlocuit limba.

Bun, dar de ce s-au revoltat acum? Ce nu le convine? De ce nu recunosc alegerea lui Lukashenco? Cât de mult a contribuit Lukashenco la ”stabilitatea” relativă și economică din Belarus sau este efortul întregului popor?

În ciuda imaginii unei țări stabile, cu o economie controlată de la centru, belorușii au probleme. Și economice, și politice, și sociale. Am ascultat ce spun oamenii care protestează. Am urmărit nenumărate interviuri. În mare, vor alegeri corecte. Acum se simt furați și s-a cam spulberat legendara liniște belarusă. Iar asta nu este o contradicție.

Să nu uităm că în al Doilea Război Mondial, belarușii au fost decimați. Populația a luptat cu fasciștii prin intermediul trupelor de gherilă, prin partizani. Ziua erau cuminți, liniștiți, își vedeau de treburile lor sub ocupația fascistă, iar noaptea puneau mâna pe arme și aruncau poduri, trenuri, omorau soldați. Acest trecut nu avea cum să nu-și pună amprenta asupra spiritului belarus.

Acum nimeni nu știe ce se va întâmpla în continuare. Va rămâne sau nu Lukashenco la putere?

Sigur este că nu vrea să plece. În ultima sa declarație spune așa: ”alegerile sunt o sărbătoare. Cineva a vrut să ne strice sărbătoarea. Știm cine sunt, i-am urmărit noaptea trecută. Au fost depistate apeluri de peste graniță. Din Polonia, Marea Britanie, Cehia au venit apeluri care au condus oile noastre: ei(cetățenii care au protestat) nu înțeleg, nu știu ce fac, ei sunt manipulați.”

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleCum a fost ”plecată” Tihanovskaya din Belarus?