Cum se alege președintele în Belarus? De 5 ori același om

povesteam mai jos despre o femeie din Belarus. Despre cum a plecat de la ”cratița cu borș pentru a se bate cu ultimul dictator din Europa”. Svetlana Tihanovskaya a făcut în Belarus ce nu au reușit atâția bărbați din 1994 și până acum. Aceasta Jeanne d’Arc din Minsk a strâns în jurul ei toată opoziția firavă și răzlețită. A organizat cele mai mari și impresionante mitinguri electorale din 1989 până astăzi chiar și în păduri.

Am promis că vin cu o continuare despre Svetlana Tihanovskaya și vreau să mă țin de cuvânt. Voi povesti pe larg aici despre alegerile din Belarus, sper că aveți o cafea la îndemână. Urmează o lectură de duminică destul de lungă. Enjoy!

Din păcate, când v-am schițat tabloul Svetlanei, am cam neglijat umbrele cenușii și tușele negre. Îmi corectez acum greșeala.

Nu v-am spus, de pildă, că Tihanovskaya și-a ascuns copiii. I-a scos din Belarus după ce a primit un telefon în care era amenințată cu închisoarea. La telefon i s-ar fi spus: ”copiii tăi vor ajunge la orfelinat dacă nu te retragi din cursă”. Svetlana Tihanovskaya recunoaște că a fost momentul în care s-a gândit serios să lase totul.

Nu a fost arestată, ceea ce este mare lucru, dar au fost reținuți colaboratori apropiați. Aceștia au fost duși la miliție și nu s-a mai auzit nimic de ei. În total sunt arestați 7 oameni din echipa Svetlanei. (Acum citesc că Lukashenco a confirmat că sunt 8 persoane reținute.)

Aseară a fost arestată și una dintre cele două femei curajoase cu care s-a aliat. Incredibil este că după ce a fost reținută, dusă la mașină, milițienii și-au cerut scuze, i-au spus că au arestat-o din greșeală, că au confundat-o cu altcineva. Apoi au transportat-o la restaurantul unde voia să ajungă și… duși au fost. Aparent a fost cel mai ciudat și mai jenant arest din această campanie electorală. Nimeni nu înțelege ce s-a întâmplat. Poate voiau să o rețină chiar pe Tihanovskaya și au confundat-o, fiind noaptea.

La scurt timp, în presa din Minsk a apărut informația că Tihanovskaya a plecat din apartamentul său. Ea le-a confirmat jurnaliștilor informația. Le-a spus că îi este frică pentru că sunt numeroase persoane în civil care patrulează pe sub geamuri și pe strazile din jurul casei sale.

Între timp, Lukașenko a răspuns unor întrebări despre Tihanovskaya. Spune că este manipulată, controlată de forțe externe și dușmane Belarusului. Nici gând să participe la o dezbatere electorală cu ea. ”Despre ce să vorbim? Despre cum se fac catletele?”, a declarat ironic Lukashenko. ”Catletele” reprezintă o mâncare populară în spațiul ex-sovietic. Este vorba de carne de vită sau de porc, tocată, amestecată cu pâine și tot felul de mirodenii sau usturoi. Se prăjește pe tigaie, în ulei, sub forma unor chiftele mari și late.

Acum să vă răspund la întrebarea din titlu.

Procesul electoral belarus este… fantastic, dar sută la sută real. Fac acest disclaimer pentru că este greu de crezut ce vă povestesc. Numai că, prieteni, chiar se întâmplă în Europa, în Belarus, la 1300 de kilometri de București.

Știți deja că mulți dintre contracandidații lui Lukashenko sunt subit vizitați de milițieni, procurori, fisc după ce își anunță intenția de a intra în campanie. Apoi ajung după gratii. Sunt învinuiți și, desigur, condamnați fără să mai fie înregistrați în cursă. Fac ulterior ani grei de pușcărie pentru diferite acuzații: de la corupție, până la furt sau ”tentativa de scoatere din țară a unor opere de artă”.

Interesant este că în Belarus este permis votul în avans. Adică, alegerile sunt astăzi, 9 august, dar se poate vota cu 4 zile înainte. Comisia Electorală din Minsk a anunțat deja cifre record pentru alegerile în anticipație din acest an: peste 40 la sută dintre cetățeni și-ar fi ales deja președintele. Oare pentru cine au votat?

Există însă organizații din societatea civilă belarusă care susțin că toate cifrele au fost umflate, că nu s-au prezentat nici 10-20 la sută dintre cei cu drept de vot. Organizația citată cu aceste declarații curajoase se numește ”Честные люди”/”Oameni onești”. Un ONG care monitorizează alegerile din acest an în pofida sistemului autoritar.

Șmecheria alegerilor anticipate este că voturile sunt exprimate departe de ochii observatorilor independeți, susține ONG-ul respectiv. Opoziția firavă din Belarus se plânge că nimeni nu poate monitoriza ce se întâmplă în secții în timpul ”anticipatelor”. Observatorii independenți sunt nevoiți să urmărească alegerile cu binoclul, de la distanță, cocoțați pe scaune sau pe garduri ca să vadă barem ceva pe geam. Vedeți pozele.

Sunt oameni care stau cu orele să observe în astfel de condiții cum se votează anticipat. Curajul lor este uimitor. Observatorii independenți prinși ”în flagrant” sunt reținuți de poliție. De ce? Îmi vine greu să vă spun ce li se impută. Știu doar că în rusă este un proverb juridic răspândit: ”Был бы человек, статья найдётся”/”Aduceți omul, că vom găsi un articol.” Articol din Codul Penal, desigur. Legenda spune că proverbul ar fi un citat din Stalin.

”Oamenii onești” despre care vă spuneam și care au adunat în jurul lor o comunitate online impresionantă au anunțat că nu vor recunoaște rezultatele finale decât dacă Lukașenco va lua 50 sau 51 la sută din voturi. Asta ar fi o premieră într-o țară în care președintele a fost ales din 1994 până astăzi și cu 80 la sută din voturi.

Svetlana Tihanovskaya le-a cerut belarușilor să vină la vot astăzi, când se poate monitoriza cum se votează, dar mai ales cum se numără voturile.
Foarte mulți cetățeni i-au urmat îndemnul. În poze vedeți cozile care s-au format în această dimineață la secții. Sursa pozelor este news.tut.by.

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleDespre revoluția brățărilor albe din Belarus transmisă prin Telegram