Despre ”cosmonauții” beloruși

Care este motivul pentru care poți primi o bătaie soră cu moartea în Minsk?

Primul lucru pe care îl înveți când ajungi în orașele mari din Rusia, Belarus: nu-i întreba nimic pe stradă pe milițieni(polițiști în Rusia). Niciodată. Absolut nimic. Dacă te rătăcești, dacă nu știi cum să ajungi, dacă ești în căutarea unui magazin – întreabă localnicii. Cel puțin asta ți se recomandă. Desigur, există excepții, poți da și de milițieni/polițiști buni.

În loc să te ajute, un milițian te va lua la întrebări în primul rând. De unde vii? Cine ești? De ce cauți aia? Va vedea că ești străini, îți va cere actele și, de ce nu, te va reține pentru câteva ore băgându-te în mașină(Avtozak) și ducându-te la secție pentru stabilirea identității. Că așa vrea el și are această autoritate.

Oamenii din țările foste comuniste, Belarus, Rusia și alte câteva, știu că un milițian va fi în primul rând angajatul statului, nu al cetățeanului. Iar un cetățean, mai ales unul străin, este un suspect de serviciu. Credeți-mă, nu-ți dorești să fii suspect în Belarus, Rusia.

Am făcut o introducere mai lungă pentru că zilele acestea am văzut zeci și zeci de filmulețe pe conturile de Telegram beloruse la care sunt abonat. Cel mai popular dintre ele: Nexta.

Iată, deci, cum arată interacțiunea dintre populație și miliția din Belarus în contextul protestelor destul de violente din această țară.
V-am arătat până acum doar filmulețele în care ați putut urmări proteste zgomotoase și violente. Nu v-am arătat reacția pe care a avut-o miliția belorusă după primele zile de mitinguri. Fiind un stat autoritar, Belarus are forțe de ordine multe și extrem de agresive. Un aparat opresiv care duce violența împotriva populației pe culmi nebănuite, se plânge opoziția.

Deci, după ce belorușii au ieșit în orașele mari noapte de noapte, au protestat, iar pe alocuri s-au încăierat cu ”cosmonauții”(așa sunt numiți cei echipați cu căști și bastoane), milițienii, dar și OMON-ul(mascații, un fel de jandarmi din forțele speciale) au început să facă arestări, iar bătăile aplicate populației sunt evenimente banale deja.

Nu scapă nimeni. Poți primi bastoane cu nemiluita în orice condiție, în orice loc, la orice oră. Mergi pe stradă, ești în fața blocului, ai ajuns la muncă, ești în transportul în comun, conduci mașina, ești în parc, te întorci de la muncă, te plimbi cu bicicleta – banț, poc, trosc. Bastoanele, pumnii, picioarele vor curge cu nemiluita fără nicio avertizare.

De ce? Doar pentru că are chef ”cosmonautul”. Dacă i s-a părut că te-ai uitat urât, nu i-a plăcut coafura, tricoul, poate că mergeai, poate stăteai, dar este posibil să fi alergat… Atenție, nu trebuie să te fi aflat în zonele centrale, acolo unde se protestează. ”Cosmonauții” îi vânează pe cetățeni chiar și în cartierele liniștite din Minsk. Peste tot.

Faptul că porți o vestă pe care scrie mare ”Press” poate fi de asemenea o invitație să-ți iei pumni, bastoane, picioare și, evident, să fii dus la secție.

Am văzut că există adepți ai statului autoritar, ai ordinii și disciplinei impuse cu forța. Sunt curios dacă partizanii autoritarismului au văzut imaginile respective?

O să vedeți o dezumanizare a forțelor de miliție căreia este dificil să-i găsești o explicație. Nu poți înțelege ce creier se află în spatele căștii de ”cosmonaut”, nu știi dacă există o inimă în spatele vestei pe care scrie OMON. Cum poți să-i justifici pe indivizii care se adună în grup și lovesc fără milă un om cu bastoanele, cu picioarele, pumnii? Un om aflat la pământ care plânge de durere, frică, ură.

Am pus o poză să vedeți cum arată cineva după o întâlnire cu ”cosmonauții”.

Toate acestea în Europa, la 1000 de kilometri de noi.

Comentarii Facebook

comments

Next ArticlePartizanii moderni. Cum e să trăiești în “ultima dictatură din Europa”?