Despre revoluția brățărilor albe din Belarus transmisă prin Telegram

Revoluție. Am auzit acest cuvânt cu puțin timp în urmă în presa rusească. Este vorba de TV Rain, televiziune de opoziție online din Rusia. Dacă jurnaliștii ruși îi spun așa, păi, să vă descriu în câteva cuvinte cum arată această “revoluție” care se întâmplă chiar în aceste momente.

În toate orașele mari sute de mii de oameni s-au adunat în zonele centrale și protestează. Belarușii sunt supărați. Consideră că au fost furați la aceste alegeri. Nu sunt de acord că Tihanovskaya a pierdut. Îl văd învins pe Lukașenco.

Între timp, reprezentanții câtorva secții de vot din orașele mari, inclusiv Minsk, au ieșit în fața cetățenilor să anunțe că Tihanovskaya a câștigat în acele secții. Distanța față de Lukashenco este uluitoare. De câteva ori mai mare. Anunțurile au fost întâmpinate cu urale. Președinții acestor secții refuză să semneze protocoalele cum că Lukashenco ar fi învins.

Dar ce este cu aceste brățări albe? Tihanovskaya i-a rugat pe oameni să le poarte pentru a arăta că votează astăzi și nu au votat în timpul alegerilor anticipate. Am văzut oameni cu brățări, banderole albe și la proteste. Am văzut și oameni îmbrăcați în alb, semn al protestului, semn al revoluției belaruse.

Foarte populară pe Twitter este poza pe care am pus-o aici a unui cuplu pe un scuter. Sunt îmbrăcați în alb și zâmbesc, deși trec prin fața unui zid mare de scuturi.

În Belarus sunt foarte puțini jurnaliști din Vest. Până și jurnaliștii ruși au avut mari probleme să transmită de la fața locului. Câțiva au fost arestați de forțele de ordine. Este o blocadă informațională, iar informațiile se răspândesc exclusiv prin canalele Telegram. Este vorba de o mesagerie online instant extrem de populară în Rusia și Belarus. Deși internetul a fost blocat în Belarus, protestatarii reușesc să se conecteze prin proxy-servere pe aceste canale și să informeze lumea despre ce se întâmplă în țara lor.

Pentru cine nu știe, Telegram este un serviciu de mesagerie instantă dezvoltată de Telegram Messenger, o companie înregistrată în Londra și înființată de un rus pe numele său Pavel Durov.

Pe Wikipedia a apărut deja informația că Tihanovskaya a ieșit învingătoare, însă informația a fost corectată rapid.

O reprezentantă a Svetlanei Tihanovskaya a anunțat că aceasta nu recunoaște rezultatele alegerilor. Lukashenko – nimic până acum. Agențiile oficiale de presă din Rusia o citează pe Tihanovskaya, care anunță că a câștigat oficial în foarte multe secții de vot.

O numărătoare paralelă făcută de Golos, o platformă online, o dă câștigătoare pe Tihanovskaya cu 80 la sută.

În primele momente, când protestele nu erau violente, oamenii au ridicat telefoanele cu lanternele către cer, așa cum vedeți în poze și imagini. Așa cum au făcut și românii pe 10 august, dar mai ales în timpul altor proteste care au avut loc în țara noastră.

În ultima ora, însă, protestatarii au amenajat baricade și au încercat să opună rezistență forțelor de ordine. Sunt răniți, printre care și jurnaliști.

Update. Din păcate, imaginile sunt groaznice. O autoutilitară a miliției a intrat în mulțime lovind și rănind grav câteva persoane. Protestatarii se luptă cu forțele de ordine și le cer să plece, să lase scuturile. Omon-ul, forțele de ordine belaruse, a fost filmat în repetate rânduri lovind protestatarii.

Tihanovskaya le-a cerut milițienilor printr-un mesaj să nu uite că sunt din popor și să oprească violențele.

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleCine sunt belorușii? De ce nu auzim și nu prea știm multe despre ei?