Interviu cu Maia Sandu – 2018

Acest interviu a fost luat în 2018. L-am publicat atunci, îl public și acum în situația în care Maia Sandu a câștigat funcția de președinte, iar în România apar reacții furtunoase printre cei care felicită Republica Moldova și pe Maia Sandu pentru victorie.

Mulți pun poze cu Maia Sandu, îi transmit salutări cordiale și frățești. Sunt alții fericiți și vor să apară lângă omul zilei în Republica Moldova și România.

Doar că lucrurile stăteau diferit acum 2 ani. În 2018, pe 26 august, Maia Sandu se plângea că Bucureștiul ignoră Republica Moldova. Pe atunci, spunea Maia Sandu, Bucureștiul nu-i păsa de guvernul controlat de Plahotniuc, de furtul miliardului și de multe alte probleme pe care le striga alături de mii de cetățeni moldoveni în stradă.

Un pic de context. La putere în Republica Moldova era Vlad Plahotniuc. Președinte era Igor Dodon, asta după ce Maia Sandu pierduse la scor strâns în 2016. Se știa de miliardul furat, iar politicienii incriminați direct își făceau planuri pentru a intra în parlament. Ceea ce s-a și întâmplat ulterior. Opoziția și foarte mulți protestatari erau sătui de aceste combinații. Inspirați de protestul din 10 august de la București, Diaspora din Moldova, revenită în vacanță, a ieșit în stradă în Chișinău.

Mai jos aveți un interviu în care Maia Sandu transmitea României că guvernul controlat de Plahotniuc nu era unul pro-european: ”regimul care controlează Moldova vrea să o țină într-o zonă gri. Este viziunea lui Putin pentru Republica Moldova. Asta își dorește Putin pentru Moldova, să o țină într-o zonă buffer.”
Am întrebat-o în acel context ce crede despre Unirea cu România?

”Este un deziderat împărtășit de o bună parte a populației. Se poate întâmpla când va exista sprijin suficient. În situația în care Moldova este plină de propagandă rusească, orice discuție despre Unire este denaturată. Este greu să vorbim despre Unire”, spunea Maia Sandu.

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleCine sunt cetățenii moldoveni care votează în România pentru alegerile din Republica Moldova?