Povestea unei fotografii cu Maia Sandu. Dar și despre Facebook, Instagram, TikTok în campania electorală din Republica Moldova

Maia Sandu a câștigat campania electorală inclusiv promovându-și mesajele pe rețelele de socializare. Cum Diaspora nu are acces la televiziunile din Republica Moldova, Facebook și Instagram au fost extrem de importante.

Staff-ul Maiei Sandu a încercat ceva diferit față de alte alegeri. Vorbesc de TikTok, acolo unde am putut-o vedea spărgând ouă pentru o omletă sau scrob. De asemenea, a dat mâncare porumbeilor din Centrul Chișinăului. În ambele situații îl ironiza pe Igor Dodon: acesta ar fi aflat despre victoria sa după ce i s-a ghicit în ouă de găină și s-a comparat cu un porumbel.

Nu știu cât de mult au prins clipulețele și dacă au contat la rezultate. Este clar că mesajele de pe Facebook, pozele de pe Instagram au fost importante.

Apropo de pozele de Instagram. O să povestesc mai jos despre o fotografie care mi-a atras atenția.

Aceasta a devenit virală și a fost distribuită de mii de ori. Am pus-o aici, iar la cererea fotografului nu am ”cropuit-o”.
O vedem pe Maia Sandu într-un hol mare, cu o ușă impunătoare în spate. Noul președinte, se cade să spun președintă, este îmbrăcată într-o rochie neagră, de vară, cu niște pantofi cu toc nu foarte înalt.

Am rugat pe cineva priceput la haine să-mi descrie ținuta vestimentară: ”O ținută casual simplă – o rochie de zi neagră, cam așa se vede în poză, la care a asortat un lănțișor la baza gâtului și el simplu. Arată simplitate, finețe. Casual chic.”

Pentru că știu cine este fotograful, l-am întrebat despre cum a fost făcută fotografia care a devenit atât de populară în Republica Moldova.

Igor Schimbator, cetățean moldovean, născut într-o familie mixtă(mama vorbitoare de limbă rusă, tatăl de limbă română) mi-a spus că sesiunea foto a fost făcută vara, în Muzeu Național de Artă din Chișinău.

Staff-ul Maiei Sandu a dorit o serie de fotografii pentru a le folosi în campania electorală pe rețelele de socializare. â
Din ce înțeleg, a fost ultima fotografie din acea zi.

”Coordonatoarea ședinței a exclamat în timpul realizării acestei fotografii, “Portret de președinte”. A fost un moment simbolic.”, mi-a spus fotograful.

A fost un moment simbolic de încheiere a ședinței foto, spune Igor care a și postat lucrarea sa pe contul său de Facebook. Lumea a preluat-o de aici și a distribuit-o de mii de ori.

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleInterviu cu Maia Sandu - 2018