Republica Moldova – foarte scurt îndrumar pentru cetățenii români

Republica Moldova a împlinit 30 de ani de când și-a declarat independența față de Uniunea Sovietică.

Cu această ocazie aș vrea să le povestesc cititorilor mei din România despre Republica Moldova. Am observat că unii cunosc puține despre vorbitorii de limbă română de la Est de Prut. Alții au umplut golurile informaționale cu mituri mai mult sau mai puțin simpatice.

Bun. Cum a apărut Republica Moldova?
Simplu. Prin 1812 s-au bătut rușii cu turcii. Treabă frecventă pe atunci.
Turcii, făcuți zob, le-au permis rușilor să-și însușească un teritoriu din Moldova acelor vremuri.
Mai bine de o jumătate de milion de suflete, vrednici urmași ai lui Ștefan, au aflat a doua zi că trăiesc în Gubernia Basarabia.

România a reușit mai târziu, între 1918 și 1944, să administreze teritoriul dintre Nistru și Prut. Apoi a venit URSS și… a căzut cortina.

Pe 27 August 1991 Imperiul Sovietic își dădea obștescul sfârșit, era în agonie, iar la Chișinău a fost proclamată independența. Cum sovieticii spuneau Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, noul stat și-a zis Republica Moldova.

Acum aș vrea să vă dau ceva informații pe care poate nu le știți. În același timp vreau să zdrobim niște mituri despre Republica Moldova.

În ciuda a ce scrie în Constituție, limba moldovenească nu există. Este doar în mintea și credința unora.
Îl veți înțelege excelent pe un vorbitor de “limbă moldovenească”.

Între un vorbitor de română din Iași și unul, să zicem, din Orhei nu faci deosebire. Acșentul îi așelaș!

Cele câteva cuvinte rusești intrate în vocabularul băștinașilor nu transformă limba română în limbă moldovenească. Oamenii au fost obligați să le folosească pentru că nu știau că frigiderul e frigider, au auzit că e “holodilnik”. Nu știau că telefonul are receptor, ei au auzit doar de “trubka”.

Cuvintele românești mai ciudate pe care le auziți la unii cetățeni moldoveni pot fi arhaisme de prin 1812. Că așa se vorbea româna atunci, iar oamenii au fost rupți de dezvoltarea naturală a limbii. Spun scrob la omletă, poloboc la butoi, perje la prune și multe altele. (Desigur sunt regionalisme pe care le întâlnești și în Moldova din dreapta Prutului).

Foarte ciudat, dar mulți consideră că Rusia este vecina Republicii Moldova. Nu, Rusia nu se află lângă Republica Moldova, este hăăăt departe, peste Ucraina – un stat foarte întins.

Rușii nu sunt majoritari în Republica Moldova. De fapt, rușii nu sunt nici măcar a doua etnie ca număr. Nici a treia.

Majoritari sunt vorbitorii de limbă română. Chit că își spun moldoveni sau români, aceștia reprezintă peste 80 la sută din populație. Urmează ucrainenii, găgăuzii și abia apoi vin rușii.

Da, limba rusă este răspândită la Chișinău și în alte orașe mai mari. În rest este cunoscută mai mult la nivel de “înțelegere”. Generațiile noi de cetățeni moldoveni sunt și mai îndepărtați de rusă și preferă să știe engleza. Chiar și mulți ruși nu-și mai dau copiii la școli rusești. Cei care vorbesc exclusiv rusa se autoizolează. România din Uniunea Europeană este mult mai atractivă pentru viitorii studenți, așa că îi ratezi viitorul copilului dacă știe doar rusă. Adulții care nu au învățat românește în timp util au probleme de adaptare. Uneori le este greu să-și găsească un loc de muncă din cauza barierei lingvistice. Știu cazuri.

Pe de altă parte, oamenii înțeleg bine rusa pentru că limba este prezentă intens la televizor, iar calitatea programelor rusești, cele de divertisment, este una superioară celei locale.

Este ca și cum aș spune că românii care se uită la televizor la programe în engleză vorbesc engleza.
Nu, cetățenii moldoveni nu sunt rakeți! ?
Nu, cetățenii moldoveni nu sunt ruși. ?
Eu prefer să le spun cetățeni moldoveni pentru că moldoveni sunt toți. Atât cei din Iași, cât și cei din Orhei. Chiar dacă unii moldoveni din Orhei nu știu asta.

Transnistria este o zonă separatistă, întreținută de Rusia cu bani, arme, dar și de corupția multor politicieni din Chișinău care câștiga bani mulți din această gaură neagră.

Mulți din așa-numita Transnistrie au 3 cetățenii: moldovenească, română și rusă.

Chișinăul este al doilea cel mai mare oraș românesc după București. Aici locuiesc oficial vreo 700 de mii de oameni, inclusiv în suburbii. Neoficial, populația depășește un milion.

Chișinăul crește și se dezvoltă datorită celor care vin din sate. Orașul este prima “stație” înainte de emigrare. Oficial vreo jumătate de milion de oameni au plecat deja. Neoficial sunt peste un milion.

Până de curând, cei mai mulți cetățeni moldoveni plecau în Rusia la muncă. Acum balanța înclină spre Vest.

(Republica Moldova este o Românie în miniatură. Cu două diferențe notabile, în Republica Moldova unii se consideră moldoveni și atât, iar în România nu există Transnistria.)

Republica Moldova este cel mai sărac stat din Europa. Salariul mediu este de vreo 200-300 de euro. Pensia medie este vreo 100 de euro.

Am pus această poză pentru că Republica Moldova profundă, cea care a vorbit românește mereu, chiar dacă i se zicea moldovenește, cea care a rezistat mai bine de o sută de ani sub ruși, nu mai rezistă. Dispare. Aceasta este poarta unei familii odată prospere, educate și pline de viață. Astăzi este o ruină. Țin minte când a fost pictată poarta asta. Și ce frumos arăta…

Copiii pleacă, bătrânii mor, casele se năruie. După un veac sub ruși, urmează un veac de singurătate? Republica Moldova pare să se transforme într-un spațiu fantastic din romanele lui Gabriel Garcia Marquez.

Republica Moldova este statul care bate recorduri de depopulare, dar asta pentru că în ciuda sărăciei lor, cetățenii moldoveni sunt harnici și apreciați oriunde se angajează în Europa! Așa că oamenii pleacă și nimic nu pare să-i oprească.

Lasă un răspuns