Epopeea migranților din Bielorusia aduși cu avioanele la granița UE(foto, video)

Ceea ce vedeți că se întâmplă la granița dintre Bielorusia și Polonia, adică la hotarele Uniunii Europene, pare să fie o catastrofă umanitară pregătită temeinic, spune presa de opoziție din Minsk.

Mai jos o să vă explic cât se poate de simplu această poveste complicată. În care sunt implicate marile puteri ale lumii și niște oameni bătuți de soartă, folosiți într-un război hibrid pe care nu știu cât de bine îl înțeleg sau cât de mult le pasă.
 

Presa de opoziție din Bielorusia, cea care a mai rămas, scrie că Belavia, compania aeriană de stat, a început să efectueze zboruri spre Dubai din februarie 2021. Din octombrie 2021 cursele au început să fie tot mai ”cerute și mai încărcate”. Frecvența a crescut brusc până la 5 curse pe săptămână.
 
Un calcul sumar ne arată că la 200 de oameni în medie într-un avion înseamnă 1000 de oameni pe săptămână.
 

Straniu este că, de regulă, avioanele zboară mai mult goale spre Dubai, dar se întorc pline la Minsk.
 
Belavia nu este singura companie care a început brusc să aibă tot mai multe curse regulate spre Dubai. Presa de opoziție din Bielorusia mai scrie că și Cham Wings Airlines(companie din Siria), dar și companii aeriene din Turcia, Irak ar fi fost implicate în transportul migranților din Siria, Afganista, Irak.
 
De curând, în acest joc de-a șoarecele și pisica a rămas doar Belavia. Celorlalte companii aeriene le este frică de sancțiuni și au anunțat că nu mai zboară spre Minsk sau nu mai vând bilete într-o singură direcție.
 

Ce se întâmplă când ajung migranții în Minsk?
 
Nexta, o redacție de opoziție din Bielorusia, scrie că oamenii sunt luați cu autobuzele, microbuzele, chiar și cu taxiurile de la aeroport. Sunt adunați în centrul Minskului(capitala Bielorusiei) sau în alte orașe mari.
 

Vedeți poze din aeroport, vedeți filmulețe de lângă aeroport. Cetățenii din Bielorusia au filmat și au distribuit pe canale de Telegram imagini cu zeci de migranți care apar ca de nicăieri în număr mare în zonele centrale ale orașelor.
 
Bielorușii sunt un popor pașnic, civilizat, pentru care curățenia este importantă. De câteva săptămâni aceștia se declară surprinși să găsească mizerie, gunoaie, cartoane și corturi abandonate prin galeriile subterane, pe străzile centrale ale orașelor mari. Este vorba în special de Minsk.
 

Martorii povestesc că după ce sunt adunați, migranții primesc apă, mâncare de la forțele de ordine sau de la persoane în civil. Apoi sunt încolonați și însoțiți spre granița cu Polonia.
 
Ați văzut la știri ce se întâmplă la frontiera dintre Polonia și Bielorusia. Migranții pun o presiune uriașă pe graniță, vor să o traverseze. Forțele de ordine din Polonia se opun.
 

Pe canale de Telegram din Bielorusia vedem imagini cu soldați din Bielorusia care stau în spatele migranților și nu-i mai lasă să se întoarcă în orașe. Îi țin cu forța la frontiera UE. Din când în când trag focuri de armă în aer.
 

Pentru că sunt mii de migranți, au fost tăiați copaci, au fost instalate corturi. Evident că sunt și mulți copii.
 

Între timp, Putin a anunțat că a aflat despre criza migranților din… presă. Promite să se implice, dar fără să anunțe cum anume.
 
Televiziunea de stat din Bielorusia prezintă pe larg ”scandalul”/”conflictul” de la frontiera cu Uniunea Europeană.
Forțele de ordine din Polonia sunt descrise cu epitete puțin plăcute. La televizor apar des migranți care plâng, copii care cer apă de la ”nemiloșii” soldați polonezi. În reportajele oficiale nu primesc decât îndemnul de a se întoarce de unde au venit. Tot soldații polonezi sunt cei care ”deranjează noaptea somnul migranților” prin megafoane și cu lumini puternice, potrivit presei oficiale bieloruse.

Apar și știri despre migranți care au trecut granița. Nu se știe pe unde, dar au fost prinși cu tot cu călăuze. Doar că printre călăuze ”nu era niciun cetățean bielorus”, spune televiziunea de stat.

În presa oficială de la Minsk mai găsim știri despre cum ajută forțele de ordine din Bielorusia migranții, cum le dau mâncare, apă, lemne să se încălzească. Asta în timp ce armata NATO a început să se adune în număr mare la granița UE, amenințând stabilitatea în zonă.

Printre nenumărate știri despre migranți, despre soldații NATO care riscă să destabilizeze situația, pe site-ul televiziunii de stat am citit următoarea știre. O traduc fără prea multe comentarii.

Titlul: „Главный белорус страны”/”Principalul bielorus al țării”.

Știrea: O femeie din Mogilev și-a mărturisit dragostea față de Alexandru Lukașenko

Astăzi, în timpul unei călătorii de lucru la Mogilev, președintele Bielorusiei Alexander Lukașenko, s-a întâlnit cu locuitorii orașului.

În timpul unei conversații cu șeful statului, una dintre femeile din Mogilev, care s-a prezentat Elena, și-a mărturisit public dragostea față de șeful statului.

„Este un bărbat adevărat. A spus – a făcut. Mulțumesc pentru ceea ce faceți pentru Bielorusia. Îl iubesc pe principalul bielorus al țării – pe dumneavoastră, Alexander Grigorievich”, a spus femeia.
„Tot ceea ce facem noi, bărbații, facem pentru voi”, i-a răspuns președintele.

Nu trebuie să știți rusa, trebuie să vedeți imaginile cu declarația de dragoste.

Lasă un răspuns