Bătălia pentru orașul Bălți. Cine este Marina Tauber?

Candidat la funcția de primar, fostă tenismenă, acuzată de implicarea în furtul miliardului, a lovit jurnaliști cu mătura, a fost acuzată că a falimentat Federația de Tenis din Moldova.

Republica Moldova trece printr-un fel de telenovelă politică, electorală și juridică.

Lucrurile sunt serioase, cu accente dramatice.

Citesc păreri în care oamenii vorbesc despre o implicare indirectă a Maiei Sandu în această poveste. O să vă explic aici de ce.

Cazul Marinei Tauber este, să zicem, ”interesant”. Altfel, nu v-aș fi povestit despre el.

Despre Maia Sandu știți deja. Fost premier, fost ministru al Educației, cu studii la Harvard, fostă angajată a Băncii Mondiale – a fost aleasă președinte, apoi a adus la putere un partid cu orientare pro-Europeană. Se numește PAS. A promis că va luptă împotriva corupției, iar cetățenii moldoveni i-au dat un cec în alb în acest sens.

Marina Tauber este cel mai probabil un personaj nou pentru publicul din România, dar destul de vechi în Republica Moldova, unde de numele Tauber sunt legate o serie de controverse.

Fostă jucătoare de tenis. A învățat la Academia lui Bollettieri din Germania. Tot tenisul a adus-o în atenția publicului, dar nu prin performanțe spectaculoase. La un moment dat ajunge președintele Federației de Tenis din Moldova. Sub conducerea sa Federația de Tenis își declară falimentul pentru că a rămas fără bani în conturi, scrie presa de la Chișinău.

Marina Tauber își schimbă activitatea și face următorul pas în… finanțe și bănci. Devine acționar într-o bancă de stat. Numele ei apare din nou în atenția publicului după ce este menționat într-un raport care a luat la puricat cum a fost furat miliardul de dolari din câteva bănci de stat. Potrivit raportului Kroll, doamna Tauber a fost beneficiar al unor sume de bani deloc neglijabile.

Băncile(inclusiv cea unde acționar era Marina Tauber) și din care s-a furat miliardul au intrat în faliment.

Marina Tauber face următorul pas… în politică. Ajunge primar într-un sat de lângă Orhei. Este și vicepreședintele partidului lui Ilan Șor, fost primar la Orhei. Cel din urmă este fugit acum din țară. A fost dat în urmărire de autoritățile din Moldova pentru inginerii financiare, care au dus la furtul celebrului miliard.

Spre deosebire de Ilan Șor, Marina Tauber a rămas la Chișinău. La ultimele alegeri parlamentare anticipate câștigat un mandat de deputat. Cetățenii moldoveni au trimis-o în Parlament alături de alți câțiva membri ai partidului Șor.

Am văzut-o de curând pe holurile Parlamentului din Chișinău. Iese în evidență. Inclusiv și pentru că este unul dintre deputații care nu poartă mască. Vorbește mai mult în rusă, dar încearcă și româna. Se lasă intervievată ușor de jurnaliști, deși acum câțiva ani a lovit câțiva ziariști cu mătura în timpul unui protest.

Cam acesta este pe scurt portretul politicienei de 35 de ani, fost acționar într-o bancă falimentată, fost președinte de Federație falimentată, fost primar, în prezent deputat.

Numai că biografia Marinei Tauber nu se oprește aici. Ambițiile politice au dus-o în Nordul Republicii Moldova, în orașul Bălți. Acolo s-au organizat de curând alegeri anticipate. Asta după ce controversatul primar Renato Usatîi și-a dat demisia.

Și de data asta Marina Tauber a reușit să-i convingă pe oameni să o voteze. Puțin i-a lipsit să ajungă primar chiar din primul tur. I-au lipsit vreo 3 puncte procentuale.

A adunat voturi prin promisiuni considerate populiste. De pildă, le-a promis oamenilor un… aeroport.

De ce este atât de important Bălțiul?

Orașul se mai numește Capitala de Nord din Republica Moldova. Este al treilea cel mai mare oraș după Chișinău și Tiraspol.

Are însă o trăsătură. Este un oraș rusofil cu tradiție. Potrivit ultimului referendum, etnicii moldoveni/români sunt vreo 65 la sută. Pe locul doi sunt ucrainenii, apoi rușii. Limba rusă este vorbită de mai bine de jumătate din cetățeni. De fapt, aproape toată lumea înțelege sau vorbește rusa. Româna este abia pe locul 2 după numărul de cetățeni care o vorbesc/înțeleg.

În acest weekend urma să aibă loc al doilea tur. Spun urma pentru că alegerile au fost… amânate. Comisia Electorală Centrală(CEC) din Chișinău o acuză pe Marina Tauber că nu a declarat fondurile din care ”și-a hrănit” voluntarii/angajații din campania electorală și că a depășit plafonul de cheltuieli pentru campanie. Așa că a propus eliminarea ei din turul 2.

O instanță de judecată din Bălți a dat dreptate CEC după un proces maraton care a durat mult după miezul nopții. Marina Tauber a fost eliminată din alegeri, iar turul doi a fost amânat.

Marina Tauber acuză o răfuială politică și a organizat proteste.

Acum, ce legătură are Maia Sandu cu toate acestea? Vă spuneam că președintele Republicii Moldova a promis lupta împotriva corupției, iar un politician acuzat de acte grave de corupție ar fi putut ajunge în fruntea unui oraș important.

Cum era de așteptat, aceste evenimente au stârnit multe discuții.

Citesc păreri la Chișinău care dezaprobă scoaterea din alegeri a Marinei Tauber și nu cred în independența instanței care a decis asta. Consideră că aceasta ar fi ajuns cu siguranță primar la Bălți, iar asta a deranjat actuala putere de la Chișinău. Ei nu cred în lupta împotriva corupției declanșată de președintele Maia Sandu.

Alții sunt de acord cu scoaterea din cursa electorală a fostei tenismene, fost președinte de Federație falimentată, fost acționar de bancă falimentată, o persoană implicată în furtul miliardului. Acești cetățeni consideră că lupta împotriva corupției promisă de Maia Sandu este pe un făgaș corect. Că dacă a greșit, Marina Tauber trebuie să plătească. Inclusiv să fie scoasă din cursa electorală.

Vedem care va fi deznodământul.

Vedem dacă Marina Tauber riscă doar eliminarea din alegeri sau vor fi și alte urmări pentru aceasta.

Lasă un răspuns