Cum parcăm în 2022? Scumpiri și un nou Regulament al parcărilor în București

Anul Nou vine cu schimbări semnificative pentru modul în care vom parca în București.

În primul rând se scumpesc parcările de reședință.

Cel mai scump loc de parcare de reședință este acum vreo 80 de lei pe an în zonele centrale.

Noile taxe arată în felul următor, conform hărții:

Zona A(cu roșu) – 600 lei/an
Zona B(cu portocaliu) – 500 lei/an
Zona C(cu galben) – 400 lei/an
Zona D(cu albastru) – 300 lei/an

Cei care plătesc taxa au drept asupra parcării 24 din 24. Asta înseamnă că există amenzi între 500-1000 de lei pentru cei care ocupă un loc de parcare străin.

Poliția locală nu dă sancțiuni de la prima abatere. Doar avertizări. Amenda se dă de la a doua abatere.

Apropo, funcționează la mica înțelegere regula numărului de telefon în geam. Răspundeți la el și cel care plătește taxele pentru locul de parcare nu are de ce să sun la poliție. O spun chiar reprezentanții primăriilor de sector cu care am discutat astăzi.

Atenție, deținătorii locului de parcare nu au voie să-l blocheze cu diferite obiecte. Amenda pentru asta este între 1500 și 2500 de lei.

Am întrebat fiecare sector în parte câte amenzi au dat pentru ocuparea abuzivă a locurilor de parcare. Fie de către alți șoferi care ocupă un loc care nu le aparține, fie chiar de către deținători cu anumite obiecte.

Iată ce am aflat:

Sector 3 – 943 amenzi
Sector 6 – 543 amenzi
Sector 2- 444 amenzi
Sector 1- 256 amenzi
Sector 5 – 193 amenzi
Sector 4 – 61 amenzi

Primăria Sectorului 4 a dat cele mai puține amenzi, însă are o direcție de mobilitate care administrează și locuri de parcare publice pe marile bulevarde, unde blochează roțile celor care nu plătesc. Deblocarea costă 50 de lei. Aproape 600 de cetățeni au plătit tariful deblocării în 2021.

Între timp, primăria Generală vrea să schimbe regulile. Sursele mele îmi spun că este pregătit un nou regulament al parcărilor din București.

De pildă, parcarea de reședință ar fi al celui care plătește taxa anuală doar între ora 8 seara și 8 dimineața. În rest, poate parca oricine fără să fie amendat.

Se ia în calcul ca șoferii să plăteasca parcarea oriunde își lasă mașinile în zonele centrale, chiar dacă acolo nu există un loc special amenajat. Nu știu să vă spun valoarea taxei.

Regulamentul este încă un draft. Vedem ce o să rămână din el.

Lasă un răspuns