“Războiul” din Kazahstan. Armata rusă, TikTok, fuga fostului președinte Nazarbayev și Games of Thrones

După câteva nopți crâncene, orașele mari din Kazahstan arată ca după război.

Tehnica militară de pe străzi, mașinile arse, clădirile fumegânde confirmă impresia. Zici că ești în Siria, spun martorii.

Jurnaliștii ruși de la postul Dojdi, care au ajuns în Almata, cel mai mare oraș din Kazahstan, povestesc că se aud împușcături de peste tot. Aceștia au văzut oameni morți în mașini ciuruite, dar și pe străzile orașului. Locuitorii nu mai au de unde să-și cumpere mâncare și nici carburant. Asta deși Kazahstanul este foarte bogat în rezerve de petrol.

Oficial, sunt zeci de morți, atât printre civili, cât și printre militari. Sunt și mii de arestați.

Nu este clar cine cu cine se luptă. Dacă este să-i asculți pe oficiali, cei care au ieșit la proteste sunt niște teroriști antrenați în afara țării și veniți să lupte împotriva autorităților Kazahstanului.

Președintele Tokaev spune deschis asta. Mai mult, le-a cerut la televizor militarilor să tragă fără avertisment în protestatari. Mesajul său a fost transmis în limba rusă pe posturile de televiziune.

Numai că militarii kazahi sunt demoralizați. Un clip video s-a viralizat pe canalele de Telegram. Un tânăr soldat ce pare rupt din clipurile K-Pop a postat pe TikTok. Spune în rusă cu câteva cuvinte în kazahă: ”astăzi vom muri. Mama, tata, vă iubesc. Dacă v-am greșit cu ceva, să știți că vă cer scuze.”

În comentarii mulți se întreabă care este soarta tânărului? Câțiva răspund că este în viață și a supraviețuit nopții. Surprinzător în acest clip, pe lângă disperarea tânărului soldat, este faptul că militarii au fost aruncați în luptă cu nu se știe cine înarmați cu lopățele de geniști.

Protestatarii din Kazahstan nu pot fi comparați cu protestatarii din Belarus. Manifestațiile de aici au degenerat rapid.

Dacă protestele din Belarus au fost pașnice și feminine, la propriu. Adică erau multe femei pe străzi. În Kazahstan au fost văzuți în special bărbați. După primele zile în care au fost proteste relativ pașnice au început și violențele.

Unii kazahi nemulțumiți au distrus magazine, aeroportul, posturi de televiziune, sediul președinției, primăria din Almata și multe altele.

O țară cu un regim strict, autocratic – așa cum este Kazahstanul – nu a reușit să înăbușe protestele. Spre deosebire de regimul Lukașenco.

Tokaev, noul președinte al Kazahstanului, a cerut ajutor militar, iar rușii l-au trimis în secunda doi. Câțiva militari au trimis și alte țări din fostul lagăr sovietic, de pildă, Armenia, Kirghizia, Belarus.

Între timp, familia fostului președinte Nazarbayev a plecat din țară, scrie presa rusă. Îl vedeți în poză, lângă una din fiicele sale. Este un semn că fosta conducere este înlăturată complet de la putere și se instalează alta cu Tokaev în frunte, scriu jurnaliștii ruși. Altfel zis, în paralel cu protestele de pe străzi are loc și o schimbare la vârful țării. Un fel de Games of Thrones în varianta kazahă, după cum spun unii jurnaliști, care vorbesc de adevărate clanuri ce își contestă puterea.

Forțele armate ruse trimise să restaureze “pacea” au început să-și ocupe posturile. Deocamdată nu este clar cum vor fi întâmpinați de către populația civilă.

”Pacificatorii nu vin cu arme”, le-au transmis câțiva protestatari printr-un banner afișat pe o statuie ecvestră.

Lasă un răspuns