Svetlana Tihanovskaya – cum a început cariera politică a ”casnicei” din Belarus care i-a aruncat mănușa lui Lukașenco?
Povestea Svetlanei este de filme. Băieții de la Hollywood ar trebui să copieze toate știrile din Belarus, apoi să le transforme într-un blockbuster.
Mai jos o să aflați istoria acestei femei de 38 de ani, până mai ieri o casnică, mamă a doi copii, soție. O să vă descriu drumul uluitor pe care l-a făcut de la o femeie din Belarus sau, cum afirmă misogin unii politicieni locali, de la cratița cu borșci până la simbolul schimbării în “ultima dictatură din Europa”.
Alegerile din Belarus au un tipar pe care Lukașenco îl respectă de 5 mandate. ”Sistemul său electoral” le permite doar unor candidați de paie să intre în cursă. Cei mai răsăriți, cu miză la public, care ar putea să-i creeze o problemă oricât de mică nu sunt lăsați să se înscrie.
De regulă, candidații sunt reținuți, li se aruncă niște acuzații în cârcă și pentru că procesele sunt pe rol, Comisia Electorală îi descalifică. Adevărul este că trebuie să ai curaj nebunesc să știi că o să faci închisoare, că o să rămâi fără avere, că o să fii nevoit să îți iei lumea în cap și să pleci din țară, dar totuși să vrei să te pui cu Lukașenco.
Poate părea suprinzător pentru un popor destul de liniștit cum sunt belarușii, însă astfel de ”nebuni” s-au găsit de fiecare dată. În acest an a venit rândul unui bancher, unui director de firme IT și… unui vlogger să intre într-o luptă fără reguli și inegală cu ”ultimul dictator din Europa”.
Pe fondul unor probleme economice, a Coronavirusului pe care Lukașenco nu l-a recunoscut, populația a devenit extrem de critică la adresa conducerii autoritare. Dar Belarus nu s-a dezmințit nici de data asta. Cei trei au ajuns în închisoare, afacerile le-au fost decimate, familiile speriate de moarte. Chestii obișnuite, din Belarus, care nu mai miră pe nimeni.
Doar că, spre deosebire de alte campanii electorale, soția unuia dintre candidați a decis să-i ia locul soțului. Este vorba de Svetlana Tihanovskaya de care vă spuneam mai sus. Soția vloggerului. Acesta mergea cu o cameră prin Belarus și îi lăsa pe oameni să spună ce este rău în țară, iar interviurile sale au devenit extrem de populare pe YouTube.
Fără niciun fel de experiență politică. Fără să fi vorbit vreodată în fața unor adunări de oameni. Extrem de fragilă și emotivă, Svetlana(numele acesteia s-ar traduce Lumină în română) a fost lăsată de sistem în cursa electorală.
Analiștii de opoziție belaruși și ruși, câți mai există, cred că sistemul a făcut o concesie de ochii lumii. Până la urmă, ce riscă ditamai omul de stat în fața unei femei care vine direct de la cratiță? Nu glumesc, chiar așa s-ar fi exprimat la un moment dat șefă Comisiei Electorale din Belarus.
Doar că lucrurile au luat o întorsătură mai mult decât spectaculoasă. Femeia de la cratiță s-a dovedit a fi o excelentă vorbitoare de engleză. Este profesoară de engleză, traducătoare, fostă secretară, obișnuită să intre în contact cu oamenii, extrem de pedantă, inteligentă, abilă și care a învățat din fugă totul. Aparent, borșul belarus are efecte nemaipomenite.
Emoțiile sale au fost primite bine de oameni. Acolo unde nu știe, recunoaște deschis că nu se pricepe. Elemente vaste din geopolitică, politică, economie, politică socială lipsesc cu desăvârșire din ”programul politic” al Svetlanei. Aceasta spune deschis că nu este politician. Că a venit în fața oamenilor cu un singur scop: PEREMEN = SCHIMBARE!
Sub acest cuvânt se ascunde următoare propunere pe care Svetlana le-o face belarușilor. Haideți să schimbăm Constituția lui Lukașenco cu cea de dinaintea lui, din anii ’90. Hai să organizăm alte alegeri, unele democratice, egale. Hai să-i eliberăm pe deținuții politici. Cam atât.
Fără să fie o excelentă oratoare, dar cu multă sinceritate, chiar și naivitate, mesajul Svetlanei a prins incredibil de bine la public. Lovitura mare a dat-o în momentul în care s-a aliat cu soția altui candidat politic – bancherul, deținut și el în închisorile din Belarus, dar și o apropiată a candidatului trei – directorului de firme IT.
Acum, cele trei femei vor să aducă Peremen/Schimbarea în Belarus. Le vedeți în poze.
Sistemul s-a gripat când a constatat succesul uriaș pe care o casnică l-a avut într-un timp atât de scurt, dar și-a revenit repede. La început nu a mai lăsat-o pe Svetlana să organizeze mitinguri electorale în piețele orașelor. Doar că, plină de idei, entuziasm și energie, Svetlana i-a chemat pe oameni în pădure. Chiar în pădure!!!
Într-o pădure cu o încărcătură simbolică uriașă în Belarus, acolo unde au murit în al Doilea Război Mondial mii de oameni, s-au adunat zeci de mii de suflete ca să o vadă și să o asculte pe această femeie de 38 de ani care le vorbea cu vocea sugrumată de emoții. Jurnaliștii spun că a fost unul din cele mai mari mitinguri electorale pe care Belarus l-a văzut din anii ’90 până astăzi.
Sistemul s-a gripat din nou, și-a revenit și a interzis orice miting electoral. Pe toată întinderea țării. Doar că și de data asta Svetlana a venit cu o nouă idee care s-a împrăștiat ca un impuls electric printre oameni.
Ce s-a întâmplat? Toate piețele, toate locurile publice au fost ocupate de autorități cu tot felul de evenimente închipuite: ”Ziua ușilor deschise”, ”Ziua batalionului feroviar”. Svetlana a ieșit cu un mesaj video în care le-a spus oamenilor că se duce și ea la aceste evenimente, că pur și simplu ar vrea să fie acolo.
Știți ce s-a întâmplat? Brusc puhoaie de oameni s-au revărsat la niște ”spectacole” în aer liber pe care, altminteri, nu le-ar fi vizitat nimeni. Toată lumea voia să o vadă. La unul din aceste evenimente, un DJ a avut nebănuitul curaj să pună o piesă. Piesa se numește ”Peremen”(o puteți asculta aici). Este cântată de regretatul artist rus Țoi. Este un adevărat imn, o piesă filosofică, care a inspirat milioane de ruși, care reprezintă perioada schimărilor gorbacioviste din Rusia. Evident, DJ-ul a fost reținut. Dar fapta sa a șocat, a bucurat, a inspirat belarușii.