“Aventurile” lui Navalnâi în Gulagul zilelor noastre

Alexei Navalnâi, cel pe care o parte din presa rusă(și nu numai) îl numește dușmanul numărul 1 al lui Putin, se află în închisoarea rusă de aproape 2 ani. Ar mai avea de stat 7 ani. Asta dacă între timp nu va fi găsit vinovat pentru altceva.

Să nu vă întrebați pentru ce altceva. Rușii au un fel de proverb: dacă există omul, se găsește și articolul. Articolul din Codul Penal pentru a fi condamnat, desigur.

Numai că închisoarea, care nu este foarte diferită acum de Gulagul sovietic al lui Soljenițân, este făcut pentru a distruge omul. Cel puțin asta spune Navalnâi, care își duce un fel de jurnal pe Instagram, pe Twitter prin intermediul avocaților săi.

Metodele de a distruge omul sunt șocant de ingenioase. Cu accent pe șocant.

Navalnâi povestește că în închisoarea în care stă este obligat de foarte multe ori să stea… la închisoare.

În cei aproape 2 ani a stat de 11 ori în carceră. Un loc sinistru. În rusă această carceră se numește ШИЗО. Se citește Șizo. Vine de la Штрафной изолятор, adică Izolator de penalizare. Printr-o întâmplare, Șizo, în rusă mai înseamnă și schizofrenic.

Ca să aveți o idee despre ШИЗО, am pus niște poze. Susținătorii lui Navalnâi au construit o astfel de încăpere în mărime de 1×1 în fața ambasadei ruse din Berlin.

De ce a ajuns Navalnâi în ШИЗО? Din diferite motive. Ba că nu l-ar fi salutat complet pe unul dintre angajații penitenciarului. Adică, nu i-a zis numele și funcția completă. Ba că se spală ori face duș pe la 6 dimineața.

Navalnâi povestește cu umor ce i se întâmplă în ШИЗО, dar judecați și voi dacă este haios.

Este obligat să asculte Rossia 1, în special programul lui Soloviov, cel pe care l-a numit de-a lungul timpului propagandistul numărul 1 al lui Putin. Navalnâi i-a luat la puricat averea lui Soloviov, găsindu-i vila din Italia, asta deși Soloviov este mereu într-un fel de război declarativ cu ”Occidentul decadent și satanist”.

Altă metodă a fost când în camera de lângă el au pus o persoană cu grave probleme de sănătate mintală. Din secunda în care a ajuns acolo, spune Navalnâi, respectivul a urlat non-stop. Iar urletele erau atât de grotești, erau atât de animalice, că era imposibil să-ți urmărești gândurile. Omul a urlat fără oprire, fără să tragă aer în piept, fără să scadă în tonalitate ceasuri întregi.

Altă metodă a fost la fel de ingenioasă, spune Navalnâi. I-au adus în cameră un individ certat cu apa. Navalnâi îi spune бомж/bomj. Înseamnă persoană fără casă, vagabond. Mirosul era insuportabil, povestește opozantul rus. Pur și simplu, imposibil de respirat. Singura soluție a fost ca Navalnâi să stea de vorbă foarte mult cu acest bărbat. L-a convins într-un final să se spele. I-a dat săpun. L-a ajutat la spălat și hainele. După o vreme, când mirosul revenea, relua rugămințile, iar pușcăriașul ceda insistențelor și se spăla din nou.

Ultima găselniță, spune Navalnâi, a fost după vizita unei organizații tolerate de Kremlin. Această organizație, numită și Comisia Civică de Observatori a fost să vadă în ce stare este deținut opozantul numărul 1 din Rusia.
Navalnâi li s-a plâns că în camera de 3 metri lungime pe 2 metri lățime este cam întuneric.
Imediat după plecare problema întunericului a fost rezolvată. Au pus tocmai 3 lămpi extrem, dar extrem de puternice de lumina zilei. Atât de puternice, că orbești chiar și când ții ochii închiși, spune Navalnâi, care cere acum ONG-ului să facă totul cum a fost. Era mai bine pe întuneric.

Navalnâi a făcut și un fel de sindicat pentru a cere respectarea drepturilor omului în închisoarea rusească. Crede că după ce filmul despre ultimii ani din viața sa a ajuns să fie nominalizat la Oscar, autoritățile din Rusia se răzbună pe el. Metode, cum am văzut, există.

Una peste alta, închei acest text cu răspunsul la întrebarea despre relația Navalnâi – Ucraina. Am tot fost întrebat despre asta și pot să vă spun că este una cu năbădăi.

Navalnâi spunea înainte de a fi închis că Ucraina este o țară foarte coruptă. Poate mai coruptă decât Rusia. Cu toate acestea, zicea el, în Ucraina au funcționat mereu alegerile. Ceea ce, potrivit lui, era un avantaj față de țara sa. Acum este împotriva războiului, împotriva invaziei. Totuși, ucrainenii îi reproșează opozantului că ar fi fost de acord cu Anexarea Crimeii.

Navalnâi a comparat Crimea cu un sandviș. Adică, a spus: ”Crimea nu este un sandviș ca să fie dat și returnat.”

Pentru cei care se întreabă cum arată Navalnâi acum și înainte de închisoare. Am pus o poză. Vedeți una făcută la proteste, înainte de a fi otrăvit. A doua este făcută în timpul unor audieri. Este în direct, din închisoare, le vorbește judecătorilor despre condițiile din ceea ce el numește “Gulagul zilelor noastre”.

1 Response

  1. Serrio Kars spune:

    Multumesc pentru articol. Este intr-adevar socant si inuman ceea ce i se intampla lui Navalnâi si ne demonstreaza ca rautatea din oameni nu a disparut nici in secolul XXI.

Lasă un răspuns