Un palestinian și un israelian, două interviuri

În direct la Euronews Romania, la emisiunea “Vocile care contează” care începe la ora 21.00, am intervievat două persoane ce păreau să nu aibă nimic în comun.
Am vorbit cu un palestinian și un israelian care trăiesc în România.

Fiecare era cu povestea sa care părea să se lovească dur și surd de povestea celuilalt.

Nimic nu-i unea pe cei doi. Până și interviurile le-am luat separat, unul după celălalt. Probabil că le era teamă că nu-și vor stăpâni emoțiile, nu știu.

Mai târziu însă, când am făcut un pas în spate și m-am uitat la cele două interviuri… mi-am dat seama că am greșit. Am greșit considerând că acești doi oameni sunt foarte diferiți. Există anumite similitudini. Judecați și voi.

Ambii sunt persoane educate, bune vorbitoare de engleză.

Tova Ben Nun-Cherbis, născută în Israel, este o doamnă care a reușit să fondeze o școală în București, un complex educațional cu foarte, dar foarte multe generații de copii ce i-au trecut pragul.

Ahmed Nigim, palestinian născut în Gaza, este un domn doctor specializat în ORL. A făcut facultatea în Egipt. A primit o bursă în România. A fost unul dintre cei mai tineri doctori din Gaza în timpul războiului din 2014.

Ambii sunt afectați aproape fizic de durerea sufletească pe care o trăiesc.

Tova Ben Nun-Cherbis a aflat cum i-au omorât teroriștii Hamas niște prieteni apropiați. Pe alții i-au răpit. Are rude și prieteni în armată. Își stăpânește cu greu emoțiile când vorbește despre toate acestea. Este îngrijorată de ce urmează și povestește cu durere nedisimulată în voce despre ororile atacului terorist, despre copiii morți în Israel.

Ahmed Nigim a aflat că familia care i-a rămas în Gaza a plecat de acasă și s-a adăpostit de bombardamente. Nu reușește să-i contacteze pentru că spune că Fâșia Gaza este izolată. Se teme pentru viața lor. Cât a fost doctor în Gaza văzut multe morți, a văzut mulți civili uciși de bombardamente și își stăpânește cu greu emoțiile. Este îngrijorat de ce urmează și povestește cu durere nedisimulată în voce despre ororile bombardamentelor, despre copiii morți în Fâșia Gaza.

Fiecare vede cea mai mare vină în partea cealaltă.

Tova Ben Nun-Cherbis spune că Israel trebuie să nimicească Hamas, iar civilii din Gaza eventual să plece în timpul operațiunilor militare.

Ahmed Nigim nu a dorit să discute despre Hamas, dar a denunțat ”o pedeapsă colectivă” din partea Israel și spune că palestinienii stau ”într-o mare închisoare”, referindu-se la Gaza. Prin urmare nu au posibilitatea să plece acum de acolo.

Nu știu cum se va rezolva Războiul din Israel. Nu știu cum vor fi eliberați ostaticii israelieni deținuți de Hamas. Nu știu cum vor fi pedepsiți teroriștii fără să fie afectați civilii. Nu știu ce se va întâmpla în continuare.

Știu doar că trebuie să pun în continuare întrebări, să las toate părțile implicate să-și comunice durerea, părerea. Vocile trebuiesc ascultate, întrebările puse. Este #allviews. Este chintesența democrației.

Să vorbim, să vorbim, să vorbim până când, poate, ne înțelegem.

De asemenea, știu că trebuie să luăm aminte. Războiul este dur și rău, iar pacea devine uneori doar o iluzie trecătoare. Dacă ne dorim pace, trebuie să luptăm în fiecare zi pentru ea. Să avem grijă, să o apărăm inclusiv în România.

Nu de alta, dar este atât de multă ură. Observăm mult extremism inclusiv în România, unde oamenii se urcă pe baricade, virtuale ce-i drept, apoi își aruncă vorbe grele, cuvinte de ocară.

1 Response

  1. jara spune:

    interesant

Lasă un răspuns