“Cineva” din Belarus (povestea jurnalistului Roman Protasevich și a avionului RyanAir deturnat)

Ați auzit, citit, văzut și urmărit știrile despre ce s-a întâmplat cu jurnalistul din Belarus pentru care a fost deturnat un avion.

Știți, probabil, povestea. O să încerc să o redau cât mai clar mai jos, cu detalii, ca să înțelegeți de ce era așa de important respectivul ziarist.

Pe scurt, un jurnalist din Belarus, unul critic cu dictatura instaurată de Lukashenko, era într-un avion RyanAir. Aproape că ieșea din spațiul aerian al Belarusului când un avion de vânătoare l-a interceptat și l-a obligat să aterizeze forțat în Minsk.


A fost alertă cu bombă, este explicația oficială a forțelor de ordine din Minsk, deși cel mai apropiat oraș pentru o aterizare imediată era Vilnius.

Această poveste ruptă din filmele cu Jason Bourne s-a terminat când Roman Protasevich a fost arestat pe aeroportul din Minsk. Jurnalistul va fi judecat pentru terorism și riscă pedeapsa capitală.

Avionul a fost înconjurat de forțe de ordine din Belarus, iar oamenii au fost nevoiți să coboare din aeronavă.

Dar de ce a înfuriat “ultimul dictator” din Europa și mai mult comunitatea internațională din cauza unui tânăr jurnalist? Și ce reprezintă redacția Nexta, acolo unde Roman a muncit până de curând?

Nexta se citește “nehta” în limba belarusă/bielorusă.
Nexta înseamnă “cineva”. De fapt, este un joc de cuvinte. Conține și cuvântul ”next”, ceea ce i-ar putea duce pe occidentali cu gândul la următorul.

Nexta nu este o simplă redacție. Își scriu materialele din Polonia, unde au închiriat un mic spațiu într-o clădire din Varșovia. (vedeți poze dintr-un interviu luat celor din redacție de jurnalistul rus Iura Dudi)

Importanța redacției Nexta depășește granițele Belarus. Îndrăznesc să spun că a redefinit tehnologic jurnalismul. De-a lungul timpului jurnaliștii Nexta au fost acuzați că sunt mult prea anti Lukashenko și au neglijat o valoare intrisecă a jurnalismului: imparțialitatea.

”Nu poți fi imparțial, când vezi ce se întâmplă în Belarus, când vezi acele acte de sadism pur”, a fost explicația lor.

Nexta a fost practic singurul canal de comunicare a protestatarilor cu lumea întreagă în timpul manifestațiilor masive din Belarus. Este un canal de pe Telegram, un fel de WhatsApp, pentru cine nu știe. Oamenii făceau poze, filmulețe, trimiteau informații, iar redacția Nexta le verifica atât cât putea, apoi le publica pe canalul de Telegram în timp real.

Autoritățile belaruse/bieloruse au inițiat atunci un blocaj al internetului, al rețelelor sociale, iar Nexta a reușit să îl spargă.

Toate pozele și filmulețele pe care le-am publicat de-a lungul timpului cu reținerile violente din Minsk sunt de pe Nexta.

Au aproape 2 milioane de urmăritori pe Nexta și Nexta live. S-ar putea să fie cel mai urmărit canal de Telegram din lume. Nu sunt sigur de asta. Sunt convins însă că au reinventat circulația informației. De aici și redefinirea jurnalismului. Evident, cu ajutorul tehnologiei. Nu mi-aș fi închipuit niciodată că este posibil așa ceva. Oricine avea un telefon putea fi corespondent Nexta.

Jurnaliștii de la Nexta îi învățau pe manifestanți cum să spargă blocajul tehnologic, cum să se protejeze în timpul protestelor, ce să facă dacă sunt bătuți, unde sunt rudele celor bătuți, cine sunt principalii Karateli/Torționari.

Roman și ceilalți jurnaliști Nexta au fost declarați în scurt timp teroriști. Simbolurile Nexta au fost interzise în Belarus. Adevărul este că dacă nu exista Nexta, este puțin probabil să fi aflat lumea în timp real de ororile din timpul protestelor, de oamenii bătuți și schingiuți în închisorile din Belarus.

Ultimele poze cu Roman Protasevich de pe Nexta îl arată înconjurat de reprezentanți ai forțelor de ordine.

În ultimele mesaje trimise redacției Nexta el povestește despre cum a fost urmărit în avion de agenți KGB. Aceștia au încercat să-i pozeze documentele cât era la Check In pe aeroport. Apoi a urmat ”deturnarea” avionului.

Acum se află în arest și, cum spuneam, pentru terorism se dă… pedeapsa capitală. Alături de Roman a fost arestată și iubita sa, Sofia Sapega, cetățean rus.

UE, SUA au cerut eliberarea imediată a lui Roman. Air Baltic a anunțat că nu mai zboară în spațiul aerian Belarus.

Lasă un răspuns