De ce nu desființează statul român pensiile speciale? (Video)

Politicienii USR și PNL, chiar și cei de la PSD au tot promis de-a lungul timpului că România va tăia din aceste pensii speciale uriașe.

Ce s-a întâmplat? Aproape nimic. Cele mai multe pensii speciale au rămas intacte și lucrurile nu par să se schime în vreun fel.

De ce nu au fost desființate pensiile speciale până acum? Am întrebat-o pe încă ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Au fost promisiuni politicianiste, populiste, crede Raluca Turcan.

”Dacă mergeți să discutați cu Ministerul Justiției, să stați la aceeași masă cu reprezentanții sistemului Judiciar, veți înțelege ce înseamnă desființarea pensiilor speciale pentru magistrați. La un deficit de mii de oameni o să plece imediat din sistem în secunda doi mii de oameni. Pui între paranteze activitatea sistemului judiciar”, justifică menținerea pensiilor speciale pentru magistrați ministrul interimar al muncii.

Raluca Turcan mai adaugă faptul că pensiile speciale au o componentă de contributivitate și o formulă stabilită prin legi speciale de către politicieni.

Pe de altă parte, pensiile speciale pentru apărare și ordine publică au un regim special.

Recunoaște că pensiile speciale se calculează prin tot felul de artificii stabilite de politicieni.

Totuși, există un proiect de lege pregătit care ar face lumină în sistem, spune ministrul interimar al muncii, dar care stă în sertare. Îi recomanda viitorului ministru al muncii, Marius Budăi, să-l scoată în spațiul public când este stabilitate politică, altfel nicio șansă să treacă.

Pe scurt, proiectul de lege presupune să se ia în considerare criteriul de contributivitate. Dacă însă pentru anumite categorii există o formulă care duce la anomalii, adică pensii mai mari decât salariul, să se țină cont de o perioadă de raportare a calculului pensiei, un număr de luni de contributivitate și procentul cu care să se calculeze aceste pensii.

Linkul interviului este aici.

Lasă un răspuns