Natalia Morari – povestea controversată a jurnalistei de la Chișinău

Povestea unei jurnaliste de la Chișinău fierbe Republica Moldova de câteva zile. Subiectul este atât de încins, că a dat în clocot, iar aburii s-au extins de la Moscova până la București.

Nu cred că sunt cuvinte mari când spun că Netlfix ar trebui să fie atent oleacă.

O să citiți mai jos despre Natalia Morari, o jurnalistă foarte populară în Republica Moldova, un personaj destul de influent în istoria ultimilor 12 ani ai micului stat Est European.

Natalia Morari fost acuzată de-a lungul timpului că ar colabora cu serviciile secrete(rusești în special, dar și altele), lucru pe care l-a respins categoric. Ultimul scandal în care este implicată dă din nou apă la moara celor care o consideră un fel de Mata Hari de Moldova.

Să fie Natalia Morari – Nata Hari? Vă rog să-mi iertați jocul de cuvinte.
Sau este “victima” unei săgeți trase de Cupidon?

Acest text nu conține opinii. Vă dau informațiile, le pun în context, încerc să vă explic ce s-a întâmplat ca voi să aveți păreri documentate.

Să începem.

Natalia Morari s-a născută în 1984 în Moldova Sovietică în ceea ce se numește o familie bună. Unchiul său, Ion Guțu, fusese ministru, vicepremier, deputat.

Avea 16 ani când a plecat din Moldova(stat independent deja) în Rusia. A ajuns studentă la Universitatea Lomonosov, probabil cea mai bună universitate din Rusia.

Studenția i-a fost plină de activism politic, civic. Este printre fondatorii unui ONG cu nume exploziv: “Demokraticheskaya Trotila”. Nu cred că este nevoie de traducere.

În această perioadă îl cunoaște pe Alexei Navalnîi pe care îl numește deseori prieten. Dovadă stau și pozele pe care le-a postat în repetate rânduri pe rețelele sociale.

Se orientează spre jurnalism și se angajează la o revistă proaspăt lansată sau relansată la Moscova. Revista se numește Novaya Vremea/New Times, condusă de renumita jurnalistă Evghenia Albats, iar semnătura Natașei, cum era numită de ruși, apare sub câteva investigații care fac valuri mari în Rusia.

Cercetează unde ajung banii negri ai Kremlinului, anchetează moartea unui bancher cunoscut și o leagă de oameni influenți apropiați de Kremlin. Povestea mai târziu că o sursă a sa era chiar Boris Nemțov. Spune că s-a împrietenit și cu acest opozant liberal rus. Pentru cine nu știe, Nemțov a fost împușcat sub zidurile Kremlinului în 2015.

Devine destul de cunoscută în cercurile de jurnaliști de opoziție de la Moscova. Într-o poză pentru o revistă apare ținând o tăbliță cu date biografice, iar în dreptul profesiei scrie: revoluționară.

Într-o bună zi Natalia Morari este declarată persona non grata în Rusia de către FSB/fostul KGB. ”Au avut un singur motiv, investigațiile mele”, credea ea.

Avea 23 de ani când a fost expulzată de la Moscova și ajunge la Chișinău. Spunea despre acest episod “am fost expulzată din viața mea”. În ciuda scandalului declanșat în presa de opoziție, autoritățile rusești nu renunță la decizie.

Se plânge că nu avea legături în Republica Moldova, că nu cunoștea pe nimeni din presă, din societatea civilă, din politică. ”Eram acasă printre străini și străină acasă”, își explica situația parafrazând titlul unui film de Nikita Mihalkov despre un bolșevic proscris.

O ia de la zero. Pune bazele unui ONG care se numea cuminte “Think Moldova” și care organiza întâlniri ale politicienilor momentului cu studenții moldoveni.

Așa intră în legătură cu societatea civilă, așa se cunoaște cu mulți politicieni. Unul dintre ei, Mark Tkaciuc, extrem de influent, omul de încredere al lui Vladimir Voronin.

Fiind o femeie frumoasă, independentă, au început să curgă tot felul de discuții.

”Nu am avut o relație amoroasă cu Tkaciuc”, a infirmat categoric Natalia zvonurile care apăruseră.

Cum ea nu se putea întoarce în Rusia, jurnaliști, scriitori, bloggeri de la Moscova veneau să o viziteze la Chișinău. Printre ei, Eduard Baghirov. Un scriitor faimos din Rusia. O persoană foarte controversată, apropiată de cercurile prietene cu Putin.

”Baghirov m-a curtat multă vreme”, a recunoscut ulterior Natalia Morari, care a respins categoric zvonurile despre o relație amoroasă cu el.

Baghirov i-ar fi recunoscut că a fost trimis de FSB/KGB la Chișinău, iar una dintre misiuni ar fi fost să o seducă.

”Trebuia să te f..t și să te filmez pe ascuns”, reda Natalia dezarmant de sinceră cuvintele lui Baghirov. Mission Impossible, a adăugat tânăra jurnalistă: ”nu era tipul meu și era prea insistent!”

Vine primăvara anului 2009 cu alegeri parlamentare în MD. Aici este un moment important în biografia eroinei noastre. Aveți niscai zăbavă.

Comuniștii erau încă pe cai mari la Chișinău. Voronin venea după o lungă perioadă când a fost la cuțite cu rușii și spera să-și imbunătățească relațiile. Reușește la acele alegeri să câștige majoritatea parlamentară. Adică, 60 de mandate parlamentare. Avea nevoie de încă unul pentru a putea numi/vota președintele țării. ”Votul de aur”, cum i s-a spus atunci.

Supărați că iar a ieșit Voronin câștigător, câțiva ONG-iști s-au adunat pe 6 aprilie într-o cafenea din Chișinău și decid să organizeze un protest împotriva comuniștilor.

”Eu eram printre tinerii care spuneau, nu dă Doamne să rămână Voronin la putere”, a explicat Natalia Morari, recunoscând că a fost unul din organizatorii unui mic protest în centrul Chișinăului pe 7 Aprilie 2009. Susține că nu s-a gândit că producea scânteia care va fi aprins un butoi de pulbere.

Povestea că a rămas șocată când a văzut câți oameni au venit la manifestația unde era coorganizatoare. Credea că o să fie 200 de oameni, dar au fost mii. Nu a exclus implicarea serviciilor secrete în acele proteste de pomină, doar că nu știa care servicii și cum anume au făcut-o.

Ce a urmat? Știți deja. La început evenimentul a fost cuminte, apoi protestatarii au pătruns în Parlament, Președinție și au produs distrugeri mari celor două clădiri.

Natalia Morari și alți organizatori au fost arestați. Povestea că imediat cum s-a aflat de reținerea ei, un influent și cunoscut jurnalist de la Moscova, Alexei Venedictov, redactor la Ekho Moskvî, l-a sunat personal pe Papuc, ministrul de Interne din Moldova, să-l amenințe că își va schimba complet politica editorială favorabilă lui Voronin dacă “va cădea un fir de păr de pe capul acestei fete”. Nu a căzut niciun fir, iar Natalia a fost eliberată în scurt timp.

Voronin nu a obținut ”votul de aur”, a pierdut puterea. La conducerea Republicii Moldova a venit o alianță de partide așa-zise proeuropene, alianță succedată la putere de celebrul oligarh Vlad Plahotniuc.

Între timp, Natalia Morari și-a reînceput cariera în jurnalism. Dar nu în Rusia, ci în Moldova, deși i s-au ridicat restricțiile de ruși. Prezenta o emisiune de analiză politică la Publika TV, o televiziune de știri deschisă în Chișinău via Realitatea TV.

Aici trebuie să-l readuc în poveste pe faimosul scriitor rus. Eduard Baghirov a grăit cu gura lui că anume el a stat în spatele revoltelor populare din Republica Moldova, cele care au dus la devastarea Parlamentului și Președinției. Declarație sa a ajuns la urechile procurorilor moldoveni. L-au săltat și l-au băgat în arest.

Dacă mai vreți elemente de spionaj în această poveste cu întorsături spectaculoase, luați de aici.

Eduard Baghirov ”fuge” din arest. Iar în fuga lui este însoțit de o echipa de la Publika TV. ”Nu am știut nimic despre asta, în acel moment eram în emisie directă”, a dezavuat Natalia Morari categoric informațiile că ar fi fost implicată în umilirea sistemului judiciar din Moldova prin acea evadare de pomină.

Baghirov a ieșit din Republica Moldova prin Transnistria, în Ucraina, iar de acolo în Rusia, urmat fiind și de angajații serviciilor moldovenești de securitate, așa cum a declarat chiar el imediat ce a ajuns la Moscova.

Îl lăsăm în plata Domnului pe domnul Baghirov pentru a ne concentra pe un scandal și mai mare. Un scandal financiar care avea să pună Republica Moldova pe ecranele tuturor televiziunilor din lume.

În timp ce cetățenii moldoveni ”trudeau în sudoarea frunții” ca să ducă țara spre viitorul luminos european, mai mulți politicieni așa-ziși proeuropeni aflați la putere furau de rupeau băncile de stat.

Un miliard de dolari a dispărut în câteva luni.

Foarte mulți politicieni erau mânjiți de banii murdari furați. Schema nu era foarte complicată. Simplist vorbind, se dădeau împrumuturi cu ghiotura, doar că banii nu erau recuperați. Presa a scris despre implicarea lui Filat, Plahotniuc, Șor, dar și Platon.

Ultimul ar fi un alt personaj cheie din centrul schemelor. Un tip cu ochii albaștri și cu multe conexiuni la Moscova, scria presa din Moldova. Veaceslav Platon ar fi avut o filosofie departe de cea a tizului său antic.

Dacă Platonismul antic se referea la niște consecințe intelectuale privind negarea realității lumii materiale. Platonismul lui Veaceslav Platon îmbrățișa cu putere lumea materială, mai ales foloasele ei bănești, după cum a relatat presa de multe ori.

Fostul deputat Veaceslav Platon, un om foarte bogat, a fost supranumit de jurnaliști în multe feluri: oligarh, escroc, dar și “raiderul numărul 1 în fosta Uniune Sovietică”.

Raider, adică un escroc specializat în fraude financiare, care prelua prin acte de corupție bănci sau companii întregi. Numele său este strâns legat de furtul miliardului, dar și de spălări de bani prin intermediul unor structuri mafiote rusești sau chiar FSB/KGB.

”Laundromate”, așa au fost botezate spălările de bani ale lui Platon, cel care ar fi “curățat” până la 80 de miliarde de dolari prin Rusia, Moldova, Letonia. Cel puțin asta scria presa. Apropo, Platon are cetățenie rusă și moldovenească. Nu știu dacă are și cetățenie română.

Furtul miliardului din bancile moldovenești aproape că a doborât economia Republicii Moldova și a schimbat complet schema politică a statului.

Veaceslav Platon a negat toate aceste acuzații. El a susținut mereu că este un om de afaceri cinstit. Că numele său este murdărit fără nicio dovadă de dușmanii săi politici.

A fost însă reținut și a început un proces în instanțele din Moldova prin care se dorea condamnarea sa.

Îl lăsăm un pic pe Platon ca să ne întoarcem la eroina poveștii noastre.

Natalia Morari a plecat de la Publika la altă televiziune. Au apărut zvonuri despre o relație amoroasă pe care ar fi avut-o cu fiul unui fost președinte al Republicii Moldova. Cel din urmă i-ar fi lăsat la dispoziție televiziunea pe care o deținea. Chiril Lucinsci a cerut-o și în căsătorie, dar s-au despărțit. ”Acum nu mai comunicăm din dorința ei”, a spus Chiril Lucinschi.

Pe scheletul televiziunii TV7 pe care o primește de la fostul iubit, Natalia Morari a pus apoi bazele unei noi televiziuni. Se numește TV8, iar banii spune că i-a strâns din donații interne, dar și externe: Uniunea Europeană, SUA și altele.

În fruntea unei noi televiziuni a devenit și mai populară. Avea una din cele mai urmărite emisiuni de seară din Republica Moldova.

A fost printre cei care a lansat întrebarea celebră la Chișinău: ”unde este miliardul?” Miliardul furat, bineînțeles. Avea și un tricou cu întrebarea respectivă.

Își deschide apoi o cafenea pe care o numește Propaganda, local extrem de cunoscut și loc de întâlnire pentru protipendada de la Chișinău.

Politicieni, oameni influenți din Republica Moldova, oameni de afaceri, avocați, analiști veneau la emisiunile moderate de jurnalistă.

De câteva ori a fost chiar actualul președinte al Republicii Moldova. Despre Maia Sandu Natalia Morari a spus în timpul unei emisiuni: ”Sunteți singura din Guvern cu c..ie”.

S-a întâlnit și cu Klaus Iohannis. S-a pozat cu acesta și a povestit ulterior pe rețele de socializare: ”am avut marea onoare sa-l cunosc personal si chiar sa discutam neformal. Pot sa scriu multe aici, dar voi fi succinta – Iohannis e cu totul altfel.”

Călătorește mult. Se împrietenește cu mulți politicieni. Majoritatea din Vest.

Apropo, Moldova era condusă încă de oligarhul Vlad Plahotniuc, apoi de Igor Dodon într-un tandem ciudat.

Ce să mai zic? Natalia Morari era pe val. Toate păreau că îi merg strună. Reușește să facă un interviu în închisoare chiar cu Vaceslav Platon, celebrul oligarh, raider, politician, afacerist despre care vă vorbeam mai sus.

Acesta a fost eliberat în scurt timp printr-un concurs de împrejurări la care ar fi contribuit chiar procurorul general, a scris presa din Republica Moldova. Natalia Morari l-a invitat din nou în emisiunea sa ”Politica Nataliei Morari” unde oligarhul și-a atacat oponenții și a spus iarăși că este nevinovat.

În scurt timp, Maia Sandu câștigă surprinzător toate alegerile. Parlamentare și Prezidențiale. Din țară fug Plahotniuc, dar și Veaceslav Platon.

Dacă ați citit până aici, imediat vine și punctul culminant.

În viața personală a eroinei noastre intervine un moment fericit: Natalia Morari anunță că este însărcinată, iar tatăl copilului este un… donator anonim. Naște un băiețel pe care îl numește Rem.

Între timp, Maia Sandu și partidul care o sprijină încearcă să-l demită pe procurorul general, cel care ar fi stat în spatele eliberării lui Platon. Misiune foarte dificilă. Procurorul rezistă. Platon, fugit în Londra, trimite săgeți ironice spre autoritățile neputincioase din Chișinău.

În acest context gălăgios, Natalia Morari detonează bomba: ”tatăl copilului meu este Veaceslav Platon.”

De ce a ascuns asta?

Ca să nu-i facă rău copilului.

Dar de ce a decis să o recunoască acum?

Pentru că ar fi fost șantajată de serviciile secrete moldovenești cu expunerea unor detalii din viața ei privată. Practică răspândită în Republica Moldova, când publicul este delectat, de pildă, cu filme fără perdea cu personaje extrem de cunoscute.

Societatea civilă, organizațiile de jurnaliști, o parte din fanii Nataliei Morari rămân muți de uimire.

Mulți s-au întrebat, dar cum rămâne cu ”unde-i miliardul?” Cum rămâne cu jurnalismul echidistant? În ce conflict de interese a fost când i-a luat interviuri lui Platon? Dacă a ascuns conflictul de interese, ce alte lucruri ascunde? Să mai creadă publicul televiziunea pe care a fondat-o? Jurnaliștii de acolo au știut de conflictul său de interese? Sunt de încredere cei cu care a lucrat Natalia Morari? Ce rol are Platon în finanțarea televiziunii?

Întrebări peste întrebări.

Sunt și oameni care sar în apărare Nataliei și consideră că viața sa o privește, că este un jurnalist corect, bun și speră că Natalia Morari se va întoarce, iar relația cu Platon nu are relevanță în acest context. Susținătorii Nataliei acuză un linșaj public și cer clemență de la public pentru ceea ce numesc o “greșeală umană”. Aceștia invocă și meritele Nataliei “în lupta” cu oligarhia, cu Plahotniuc.

Natalia Morari și-a cerut scuze de la public și s-a retras din conducerea televiziunii. Emisiunea sa a fost suspendată.

Dar a revenit apoi cu alte mesaje care au scandalizat o parte din opinia publică.

În cel mai recent mesaj, unul care trădează multe emoții, Natalia spune că trăim într-o “societate bolnavă”.

Tot aici îl laudă pe procurorul general pe care mulți îl acuză că l-a scăpat de închisoare pe Platon:
”un om extrem de corect pe care îl cunosc de ani buni și pe care l-am cunoscut cu mult timp înainte ca el să ajungă procuror general.”

Despre Platon spune:
”el este mult mai corect și liber în gândire decât mulți dintre cei care astăzi aruncă în el cu pietre.”

Cam atât. Pun punct deocamdată acestei povești. Spun “deocamdată” pentru că sunt convins că nu se va opri aici.

Lasă un răspuns