Angajații din România ar putea fi obligați printr-o lege să prezinte la muncă Certificatul Verde! Ce riscă dacă nu-l au?

Este vorba de o lege care se află deocamdată în Parlament.

Aceasta lege ar urma sa se aplice tuturor institutiilor publice, tuturor operatorilor economici(firme private) care isi desfasoara activitatea in birouri private, acolo unde exista mai mult de 50 de persoane simultan.

Legea nu se va aplica angajaților instantelor de judecata.

Asadar, personalul este obligat sa prezinte certificatul verde care atesta vaccinul sau ca angajatul este in a 15-a zi dupa infectarea cu Sars COV2.

Cei care refuza trebuie sa prezinte teste PCR pe care urmeaza sa si le plateasca din fonduri proprii. In cazul celor care fac dovada unor afecțiuni care reprezinta contraindicatii la vaccinare, testarea este suportata de angajator.

Angajatorul este obligat sa verifice prezenta certificatului inainte de intrarea angajatului la locul de munca.

Cei care nu se conformează(privat sau stat) riscă să li se suspenda contractul de munca pentru 30 de zile fara plata salariului.

Suspendarea contractului de munca nu se face in cazul angajaților care sunt la prima doza.

Senatul ar urma sa discute si un amendament care prevede o exceptie de 30 de zile pentru profesorii din invatamant universitar si preuniversitar timp in care cei din sistemul de invatamant ar trebui sa se vaccineze.

Nerespectarea obligatiilor ar insemna amenzi de pana la 100 de mii de lei pentru institutiile publice si pentru firmele private. Pentru persoanele fizice amenda este de pana la 50 de mii de lei. Politia ar urma sa verifice si sa aplice aceste sanctiuni.

Ca sa intre in vigoare, legea ar urma sa fie votata de Camera Deputatilor, apoi sa fie promulgata de presedinte.

Se opun parlamentarii AUR, iar cei de PSD vor ca testele să fie platite de stat sau de angajator.

PNL, USR și UDMR susțin teoretic proiectul.

Legea a picat în senat. A obținut majoritate simplă, dar cu 2 voturi mai puțin decât era nevoie. Totuși, merge în Camera Deputaților, care este cameră decizională. Vedem dacă și când se adoptă.

Lasă un răspuns