Cum să vă protejați de fraudele de pe platformele de anunțuri? Interviu cu un reprezentant OLX

În fiecare lună, 200 de români rămân fără o parte din banii de pe carduri. Sunt păcăliți pe OLX de presupuși cumpărători și le pică în capcană.

Suma medie a unei ”țepe” este de 300 de euro. Dar, potrivit OLX, cea mai mare sumă raportată lor, a fost de 4800 de euro.

Ce se întâmplă?

Să zicem că un român a scos la vânzare un obiect. A fost contactat de un presupus cumpărător, de fapt un escroc. Acesta i-a spus că vrea produsul prin curier și că îi dă banii pe card, i-a trimis un link unde să-și introducă datele de pe card ca să primească suma respectivă.

Doar că linkul respectiv VĂ IA BANII!!!

Linkul respectiv NU VĂ PUNE BANII PE CARD!!!

ȚINEȚI MINTE!!! Ca să luați bani de la cineva: se folosește IBAN-ul, cel pe care vi l-a dat banca atunci când ați deschis un cont. Ca să dați bani cuiva: se folosesc cifrele scrise pe card.

Statistica de mai sus o am chiar de la OLX. I-am contactat să-i întreb cât de mare este fenomenul, după ce mulți dintre voi mi-ați scris în privat că ați căzut în capcana acestor infractori. M-ați întrebat ce să faceți?

Aida Ionescu, Head of Customer Experience OLX, responsabilă și de activitățile anti-Fraudă, vine cu niște sfaturi extrem de simple, dar sper și utile.

Vă invit să ”pierdeți” 20 de minute din timpul Dvs ca să înțelegeți cum să vă feriți de aceste fraude.

Trebuie să știți că odată ce s-au dus banii din cont, după ce banca a acceptat tranzacția, SUNT ȘANSE EXTREM DE PUȚINE SĂ VĂ RECUPERAȚI BANII!

Puține spre deloc. Acești infractori sunt, de regulă, străini. Sunt din Ucraina, Rusia sau alte state din Estul Europei. Așa că poliția română nu-i va putea prinde.

În interviul pe care l-am făcut cu Aida Ionescu veți afla ce aveți de făcut dacă ați accesat totuși linkul pe care l-ați primit, dar și care sunt principalele NU-uri. Adică, ce NU trebuie să faceți când scoateți ceva la vânzare pe OLX.

Lasă un răspuns