Spitalul de la Ploiești – o tragedie anunțată

Iată cum arată o ușă a Spitalului Județean Ploiești

Pacienților li se cerea șpagă încă de la poartă, iar rudelor li se cerea să cumpere materiale sanitare.

Am mai scris despre problemele de la Spitalul Județean din Ploiești. Asta după ce mi-au povestit pacienții, rude ale pacienților despre ce se întâmplă acolo. Am publicat înregistrări video, audio, dar și imagini care arătau situația dezastruoasă din spital.

Ce s-a întâmplat după asta? Textele respective au fost distribuite, oamenii s-au supărat pe bună dreptate, iar conducerea spitalului a promis că va lua măsuri. Atât. Nimic mai mult. Ba nu. S-a mai întâmplat ceva. Doi pacienți au murit în această dimineață carbonizați după un incendiu.

Știți deja detaliile tragediei, știți și reacțiile autorităților care promit din nou… nu mai contează ce promit. Ne-am obișnuit și cu tragediile, dar și cu promisiunile. Conștiința colectivă a căpătat o imunitate puternică la morții din spitale, dar și la promisiunile politicienilor.

Nu-mi rămâne decât să vă descriu din nou ce îmi povestesc pacienții, aparținătorii lor despre acest spital. Voi decideți ce faceți cu aceste informații. Pur și simplu trebuie să știți.

Cum arată spitalul Județean din Ploiești?

De situația precară a unității sanitare afli încă de la ușa spitalului. Vedeți pozele de mai sus. Mânerele sunt jerpelite, negre. Alte mânere sunt înfășurate cu un tifon, un mod primitiv de igienizare.

În filmulețul de mai sus vedeți și un container lângă spital. În momentul filmării era pustiu. Cu toate acestea caloriferele erau în priză. Ardeau curentul de pomană, susține cel care le-a filmat, care mai spunea că erau nesupravegheate și oricând se putea produce o tragedie. A avut dreptate, din păcate, aceasta s-a produs.

Despre șpaga de la Spitalul Județean Ploiești.

 

Într-o filmare(o vedeți mai sus) trimisă de cineva care avea o rudă internată este un exemplu de șpagă. Una mică. Pare nesemnificativă. Doar că se întâmplă chiar de la poarta spitalului. Persoana care a filmat voia să trimită un pachet rudei sale, iar paznicul i-a cerut bani fără să aibă vreo tresărire sau frică.
”Dă-i și tu pentru o cafea”, a fost formula de adresare. Ce era să facă? Ruda pacientului a dat 10 lei pentru ”o cafea”.

Despre pacienții care erau puși să cumpere produse de igienă.

Nu trebuie să vă fac o introducere prea mare. Înregistrarea audio de mai sus vorbește de la sine mai bine decât ar putea scrie un jurnalist. O să vă spun doar că discuția este între o infirmieră și ruda unui pacient.

Iată discuția dintre ruda pacientului și infirmieră:

– Cine sunteți, asistentă?
– O infirmieră. Șterg la fund mereu aici.
– Ce trebuie să-i luăm?
– Pamperși numărul trei și șervețele umede, pachet mare.
– Nu mai aveți de la spital pamperși?
– Este la poartă, pe stradă. Pe strada principală magazinul…
– Nu, spitalul nu are pamperși la dispoziție?
– Nu avem, nu avem.
– Cum vă zice dumneavoastră?
– Dar ce treabă? Doamna infirmieră. Ce treabă aveți?
– Da, și numele dumneavoastră? Cum vă zice?
– De ce? Ce treabă aveți cu mine?
– Cum vă cheamă, să trec și eu aci.
– Mă cheamă doamna infirmieră, așa mă cheamă.

Am cerut explicații și puncte de vedere de la conducerea spitalului. Bogdan Cristian Nica, fost șef la ANPC, instalat în funcția de manager al spitalului din octombrie anul trecut, mi-a promis că va face tot ce poate pentru a rezolva problemele.

Susținea că în spital ar fi materiale sanitare, pamperși, șervețele. Doar că angajații nu le cer de la magazie ca să nu se complice și pentru că nu sunt de calitate bună.

Bogdan Nica mai susținea că are probleme cu personalul, oamenii nu vor să se angajeze pentru că spitalul tratează și pacienți infectați Covid.

Lasă un răspuns