Ministerul Mediului propune interzicerea centralelor în blocurile noi! UE vrea taxarea tuturor centralelor de apartament

Ministerul Mediului a pus gând rău centralelor de apartament!

Este vorba doar de centralele din blocurile noi, cele care ar urma să fie construite. Altfel zis, dezvoltatorii imobiliari nu vor mai avea voie să le monteze în apartamentele din blocurile proaspăt ridicate.

De când?

Ministrul Mediului spune că va înainta o propunere în acest sens în decembrie sau în ianuarie Guvernului care se formează acum. Dacă Guvernul nu va fi de acord, va merge în Parlament cu inițiativa sa și este hotărât să o ducă până la capăt.

În locul centralelor de apartament dezvoltatorii imobiliari vor fi obligați să investească în viitor în centrale de bloc ori să se lege la sisteme centralizate de termoficare, așa cum este Termoenergetica din București(fost Radet).

Motivul: centralele de bloc, sistemul centralizat de termoficare sunt mai puțin poluante.

Bun, dar ce se va întâmpla în cazul centralelor montate deja în apartamente?

Ministerul Mediului susține că Bruxellesul pregătește taxarea lor.

Tanczos Barna nu este de acord cu o astfel de taxă, susține că România se va opune și nu suntem singura țară nemulțumită de taxa pe centrale de apartament.

Taxarea centralelor de apartament ar urma să fie decisă de Comisia Europeană. O directivă în acest sens este pregătită la Bruxelles și ar putea fi aprobată peste 2-3 ani, în ciuda opoziției unor state membre, inclusiv a României. Valoarea taxei nu a fost stabilită, dar dacă ar fi adoptată ar putea fi de câteva sute de lei anual, spun experții în energie.

Lasă un răspuns