Cât de real este “Don’t look up”? (Explicațiile cosmonautului Dumitru Prunariu)
(Atenție, nu citiți acest articol dacă nu ați văzut filmul, o să dau niscaiva detalii și spoilere!)
Vă plăcu ori ba ”Don’t look up”…
Nu asta mă interesează. Ține de gust, iar părerile o să fie multe și diferite. E normal. Pe mine m-a interesat tema și am văzut că multă lume este intrigată, chiar și cei care consideră filmul mediocru.
Nu sunt specialist în cinematografie, deci nu o să judec din această perspectivă.
Sunt jurnalist interesat de fapte și vreau să vă vorbesc despre această față a peliculei. Fața neplăcută a realității cosmice, dar și a realității prozaice românești.
În luna mai, 2021, am făcut un interviu cu Dumitru Prunariu. Nu știam pe atunci nimic despre producția de la Hollywood. Am fost pur și simplu curios să aflu ce crede despre eventualitatea ciocnirii cu un corp cosmic?
Să nu avem iluzii, mi-a dat de înțeles Dumitru Prunariu, un asemenea eveniment este inevitabil.
Cosmonautul spune că ”există o probabilitate mare de avea intrarea în atmosfera terestră a unor asteroizi mici”.
Să nu dea Bunul ca asteroizii mici să cadă în orașe. Ar provoca prăpăd și multă suferință.
În 1908, în Tungusk, Siberia a căzut un asteroid cu diametrul de vreo 45 de metri. ”Unda de șoc provocată de viteza lui foarte mare a pus la pământ 2.000 de kilometri pătrați de pădure cu tot ce se afla în ea”, mi-a spus cosmonautul. Nu este greu să ne închipuim ce ar face un asemenea pietroi dacă s-ar prăbuși în plin oraș.
Pe de altă parte, un corp mai mare, de cel puțin 10 km în diametru(coincidență, în filmul respectiv tot 10 km avea) ar însemna extincția unor animale, crede Prunariu.
Omul poate fi printre ele? Nu știm, dar putem întreba dinozaurii.
”Un asteroid cu un diametru de 10 kilometri, cum s-a întâmplat acum 65 de milioane de ani, a căzut în Peninsula Yucatan din Mexic. A făcut ca întregul climat al planetei să se schimbe și au dispărut dinozaurii, cu ocazia aceasta. Într-un fel bine, într-un fel rău. Bine că ne-au lăsat pe noi mamiferele să ne dezvoltăm și am ajuns noi oamenii unde suntem acuma, dar o astfel de catastrofă poate să schimbe complet viața planetei”, mi-a explicat cosmonautul.
Dacă ne-am lămurit cu probabilitățile unei comete, să ne întrebăm cum vom reacționa la propunerile științifice de evitare a catastrofei.
Filmul este nemilos în acest sens. Producătorii americani cred că am reacționa în cel mai prost fel posibil.
Nu știm dacă au dreptate pentru că nu avem datele problemei. Avem doar experiența Pandemiei.
Vedem ce am făcut în ultimii 2 ani. Cât de mult sunt crezuți doctorii, oamenii de știință, ce putere de convingere au influencerii de pe TikTok, Facebook și YouTube, cât de precise și logice sunt deciziile oamenilor aflați acum la volanul istoriei, dar mai ales cât de multă politică poate fi într-un vaccin și alte chestiuni altminteri științifice.
Ar fi diferit în cazul unei comete? Am avea încredere în savanți?
Îi dau cuvântul din nou lui Dumitru Prunariu. Mi-a povestit în timpul interviului despre o întâmplare reală care atinge absurdul, dă cu piciorul în logică și în bunul simț. În schimb, se înscrie perfect în ce încearcă să spună filmul.
Dumitru Prunariu îmi povestea că era prin mall și a fost recunoscut de un cetățean, inginer de profesie, care l-a certat că nu recunoaște adevărul. “Adevărul” că pământul este plat.
“I-am zis, omule, eu am zburat în jurul Pământului… Poate v-ați înșelat, nu ați zburat cumva așa… Nu, pământul este rotund, uită-te la imagini luate din spațiul cosmic…. Pot fi contrafăcute – a zis el. Deci teoria asta a conspirației a dus la niște evoluții în mintea umană total aberante. Normal că Pământul este rotund, toate planetele sunt rotunde, soarele este rotund, ele respectă teoriile lui Kepler de deplasare în spațiu”, mi-a spus Dumitru Prunariu cu un zâmbet trist.
Filmul care a făcut atâta vâlvă în preajma Crăciunului îi completează răspunsul.
Dacă oamenii ar lua-o razna, dacă am pierde fărâma de rațiune cu care fie soarta, fie Dumnezeu, fie natura(spuneți cum doriți) ne-a hărăzit… ne-am ruga.
Ce altceva îți rămâne să faci în fața prostiei infinite?
Asta pare că întreabă retoric producția de la Hollywood.
Ne întreabă și îi înfățișează pe savanții care se bazaseră pe știință până atunci rugându-se la Dumnezeu.
Realizatorii filmului cred că vom eșua în fața prostiei și lăcomiei umane.