Câteva moduri prin care poți ajunge la închisoare în Rusia!

În Rusia poți merge la închisoare, poți fi amendat ori expulzat din țară pentru niște fapte care prin alte părți ar putea fi considerate cel mult necuviincioase, impertinente… Poate chiar de prost gust.

O poză pe Instagram, un cântec pe Youtube, niște vorbe spuse cu prea multă sinceritate, un show tv în care să fie sugerate relații homosexuale, orice din lista asta te poate costa libertatea sau chiar viața dacă ești rus ori în Rusia.

Informațiile sunt preluate din presa rusă, care redă cu lux de amănunte situațiile cel puțin bizare. Le-am tot urmărit în ultima vreme și am zis să vă povestesc toate aceste cazuri ciudate.

Iurii Hovanskii, un vlogger cu peste 4 milioane de urmăritori pe YouTube, a ajuns după gratii pe 9 iunie 2021 fiind acuzat de ”justificarea terorismului”. Ce a făcut? La un moment dat a cântat o piesă în care și-ar manifesta bucuria că ”au murit ruși” într-un atentat terorist. Vloggerul nu neagă piesa, spune doar că a fost o prostie pe care a făcut-o înainte ca legea despre justificarea terorismului să intre în vigoare. Hovanskii riscă 7 ani de închisoare cu regim strict. “Colonie” îi zice în rusă.

Matfei Iuferov, un student de 19 ani, venea de la o petrecere cu niște prieteni. În drumul său spre casă s-a ușurat pe un panou unde era și portretul unui veteran din Războiul II Mondial. Fapta a ajuns în spațiul public. Un judecător a considerat că tânărul ”a insultat memoria veteranilor Războiului Mondial”. Așa că i-a dat 4 ani de închisoare cu regim strict/colonie.

MuzTV, un post de televiziune de muzică din Rusia, a organizat un show în care a premiat cele mai bune piese din 2020-2021. Un alai de nuntă a deschis showul. Doar că mirii erau doi bărbați, doi artiști foarte cunoscuți din Rusia. Postul TV risca o amendă de un milion de ruble(11 mii euro) pentru ceva ce este interzis în Rusia: “propaganda homosexualității”.

Idrak Mirzalizad, un comediant, artist de stand up, a fost reținut pentru o glumă despre salteaua sa. Înainte să vă zic în ce a constat gluma, trebuie să vă dau oleacă de context. În Rusia este foarte dificil să-ți găsești o chirie dacă nu ești de origini slave. Adică, rus, ucrainean, belarus, sârb, bulgar și alte naționalități considerate slave. Proprietarii scriu direct în anunț: nu închiriem persoanelor ”nonslave”. Idrak este un tip cu cetățenie bielorusă, originar din Azerbaidjan. Artistul a povestit amuzat că a reușit să închirieze un apartament în care au stat anterior niște ruși. Doar că salteaua din apartament era murdară de ra#at. ”Rușii se consideră superiori altor naționalități, dar se șterg la fund cu salteaua?”, a întrebat ironic Idrak. Un judecător rus nu a gustat gluma. Idrak a fost reținut pentru că ar fi incitat la ură și dușmănie împotriva rușilor. Riscă o amendă și să fie deportat pe viață din Rusia.

Doi tineri influenceri au publicat o poză pe instagram. Fata era îmbrăcată într-o geacă pe care scria în rusă ”poliția”. Tânăra apărea îngenuncheată în fața băiatului, iar poza sugera un act sexual oral. În loc de like-uri, Ruslan Bobiev și Anastasia Cistovoi au fost reținuți și riscă 10 luni de închisoare pentru poza respectivă. După închisoare Bobiev ar urma să fie deportat în Tadjikistan, fiind cetățeanul acestei țări. De ce? Pentru că poza a fost făcută pe fundalul unei biserici, iar asta “a insultat sentimentele persoanelor religioase”. Da, există și o astfel de lege în Rusia.

Ultimul caz are o legătură indirectă cu sistemul judiciar din Rusia, care nu a mai ajuns să-l pedepsească pe următorul cetățean. Eugen Ipatov, un tânăr rus din Soci, povestise deschis într-un clip video despre torturile din închisorile ruse. Coincidență ori ba, dar după această sinceritate a fost găsit lângă o linie de cale ferată… decapitat. Ar putea fi vorba de sinucidere, arată una din ipotezele oficiale.

Aproape fiecare dintre cei menționați mai sus și-au făcut mea culpa, și-au cerut iertare. Nu au primit-o. După principiul ”cine se scuză se acuză”, mai toți vor fi cel mai probabil condamnați, iar unul este mort. Cel din urmă nu a mai avut timp să se scuze.

Acestea fiind spuse. Jurnaliștii ruși de opoziție se întreabă dacă nu cumva aceste pedepse sunt prea dure? Da, unii tineri au sărit calul, dar merită închisoare, merită deportați, amendați supuși oprobriului public, se întreabă ei?

Sistemul judiciar rus pare să fi dat un răspuns. Coincidență ori ba, de curând, Valerii Zorikin, președintele Curții Constituționale din Rusia a anunțat că în Federația Rusă ar putea reveni pedeapsa capitală.

Lasă un răspuns