“Cadou rusesc” în Ajunul Paștelui.

În această dimineață Patriarhul rus Kiril a ținut o slujbă în biserica “Isus Hristos Salvatorul” din Moscova. După ce a citit din Liturgia Sfântului Vasile cel Mare, a avut și un discurs în fața politicienilor ruși, a credincioșilor din biserică. Le-a zis, printre altele:

“Мы сейчас освятили куличи. Наши добровольцы значительную часть этих куличей отправят и отвезут в те самые места, где, к сожалению, существует очень опасное противостояние, где умирают люди, где проливается кровь. Дай Бог, чтобы этот пасхальный дар помог тем, кто вовлечен в этот тяжелый конфликт, успокоить сердце, ум, душу, чтобы как можно быстрее закончилась междоусобная брань и воцарился долгожданный мир, а вместе с ним укрепились бы и благочестие людей, и вера.”

Traduc pentru voi:
“Am sfințit cozonacii. Voluntarii noștri vor trimite o parte în acele locuri unde, din păcate, există o confruntare foarte periculoasă, unde mor oameni, unde se varsă sânge.
Să dea Dumnezeu ca acest dar de Paște să-i ajute pe cei implicați în conflictul dificil să-și liniștească inimile, mințile, sufletele, pentru ca această ceartă internă să se termine cât mai curând și să domnească pacea mult așteptată.”

Nu știu dacă voluntarii Bisericii Ortodoxe Ruse au reușit să ajungă în Ucraina cu cozonaci.

Știu însă din presa ucraineană că Patriarhul
Kiril nu a reușit să-și termine discursul, iar armata rusă a trimis deja spre Ucraina niște rachete. Nu era cadoul la care civilii ucraineni se așteptau.

Pe unii i-a surprins și ucis. O să aflați mai jos cum. Vă avertizez, detaliile sunt dramatice.

Primul oraș care a primit “cadoul rusesc de Paști” este Nikolaev. 8 oameni au fost răniți.

Al doilea oraș care a fost grav lovit de rachetele rusești trimise de la mare distanța este Odesa. Pentru cine nu știe, Odesa e la vreo 580 km de București. Pentru comparație, Satu Mare, de pildă, este mai departe.

În Odesa, ajunul de Paște a venit cu vreme frumoasă. Oamenii erau afară. Copiii se bucurau de primăvară și de soare. Pentru câteva clipe războiul păruse un vis urât.

Dar bombele i-au întors la realitatea dură pe sărmanii oameni.

“Cadoul rușilor de Paște” a adus multă moarte și tristețe mai ales în Odesa, oraș pe care rușii îl vor pentru a ajunge în Transnistria.

O rachetă a lovit în plin un bloc cu apartamente de locuit, o alta a lovit un obiect de infrastructură. Încă o rachetă a căzut într-un cimitir.

Bilanțul din Odesa este tragic:
8 oameni au murit. 18 sunt răniți. Printre morți, scrie presa din Ucraina, este și un bebeluș de 3 luni. “Nu a reușit să sărbătorească primul său Paște”, spun jurnaliștii de la Informator.

Numărul victimelor și morților ar putea crește.

Să nu credeți că a fost o scăpare ori ironie când am folosit sintagma “cadoul rușilor”.

Autoritățile din Ucraina au publicat o discuție telefonică dintre un soldat rus și mama sa.

Pe această înregistrare se poate auzi cum soldatul rus îi spune amuzat mamei sale că niște colegi au scris pe obuze “Hristos a înviat”, dar acum se tem să nu le vină răspuns de la ucraineni “Cu adevărat a înviat”. Mama tânărului soldat rus… râdea.

Lasă un răspuns