Povești cu final fericit pentru… criminali în Rusia

Am găsit povestea în presa rusă. Nu este singura de acest fel, pare să fie chiar un fenomen.

Numai că această poveste mi-a atras atenția în mod special. Este și despre nedreptate sau dreptate în Rusia zilelor noastre. Decideți voi.

Vă avertizez din capul locului, vor fi detalii dure. Dacă nu vreți să citiți despre partea întunecată a omului… mai bine treceți pe lângă. Are legătură cu războiul din Ucraina, dar și cu justiția din Rusia de astăzi.

Totul a început pe 24 august 2005. Polițiștii ruși din Regiunea Leningrad au descoperit în acea zi de vară o scenă odioasă în raionul Vsevolojsk, lângă Sankt Petersburg, undeva în apropierea Golfului Finlandei.

O întreagă familie a fost ucisă fără milă într-o livadă din zonă.
Omul de afaceri Dmitrii Zeinalov, soția sa Tatiana, însărcinată în acel moment, băiețelul de 11 ani și fetița de 15 au fost împușcați dintr-un Kalașnicov. Criminalului i s-a părut puțin, așa că… fără să dau prea multe detalii, a folosit și un topor. Am văzut imaginile. Nu le pun aici. Sunt mult prea dure chiar și blurate.

Polițiștii ruși care au anchetat cazul nu au fost în stare să-l găsească atunci pe criminal. Timpul a trecut, iar dreptatea a rămas la fundul Golfului Finlandei. Asta până într-o zi când a ieșit singură la suprafață. Dar să vedeți cum.

Era anul 2018, 18 septembrie. Unui polițist rus i s-a propus “o afacere profitabilă”. Să omoare o tânără femeie. Motivul, o moștenire destul de bogată. Cel care avea nevoie de serviciile unui killer își dorea să rămână singurul moștenitor.

Polițistul a acceptat chipurile cei 9 mii de euro, dar i-a organizat un flagrant clientului.

Clientul killerului era Alexandr Tiutin, directorul unei agenții imobiliare, un milionar în euro, din ce scrie presa rusă. Acestuia i s-a comunicat că ”serviciile au fost prestate”, verișoara sa a dispărut fără urmă, iar acum trebuie să plătească banii. S-au întâlnit într-o benzinărie. Numai că polițistul a venit cu alți polițiști, l-au reținut și i-au organizat un ”interogatoriu” lui Alexandr Tiutin.

Am folosit ghilimelele pentru că după ce i-au pus toate întrebările Tiutin arăta destul de ”șifonat”. Atât de șifonat că a mai recunoscut o crimă.

A povestit cum acum mulți ani s-a certat pe o sumă de bani cu prietenul său, partener de afaceri. Așa că a luat decizia să rămână singurul proprietar al banilor.

A căutat un killer care l-a omorât pe prieten în anul 2005. Și nu doar pe prieten. A fost ucisă și familia sa într-o livadă din apropierea Golfului Finlandez. Tiutin cunoștea detalii pe care doar o persoană implicată ar fi putut să le știe, așa că un judecător rus l-a condamnat în 2021 la închisoare pentru crima despre care vorbeam mai sus. 23 de ani urma să stea după gratii.

Doar că, să vedeți, nu a stat mai mult de un an. Vă vine să credeți, dar l-a salvat războiul din Ucraina.

Într-o bună zi din anul 2022, în închisoarea din Karelia, cea în care stătea criminalul, a ajuns un tip chel, cu privire rece, de reptilă. Acesta i-a adunat pe toți pușcăriașii în curtea închisorii și le-a făcut o ofertă greu de refuzat.

Paradoxal, dacă acceptau să omoare și alți oameni, scăpau din închisoare.

Chelul care le-a vorbit este unul din cei mai puternici, dar și mai detestați ruși ai momentului. Se numește Prigojin și este supranumit ”bucătarul” lui Putin după ce a făcut afaceri cu livrarea de mâncare școlilor din Moscova și nu numai.

El le-a spus pușcăriașilor că își întărește armata sa, celebra armată privată Wagner, cu care vrea să participe la invazia în Ucraina. Cei care acceptă să se înroleze, după o jumătate de an vor primi libertatea.

Zis și făcut. Criminalul a făcut un pas înainte și, deși vârsta nu i-ar fi permis teoretic să se înroleze, a fost luat în Wagner. Avea peste 60, iar în Wagner ar fi acceptat până în 50 de ani. Prigojin ar fi fost impresionat că fusese primul dintre cei cărora le-a vorbit care dorea să meargă să omoare(ori să fie omorât) în Ucraina.

Nu știm ce a făcut pe front, cât de norocos a putut fi, dar… a scăpat cu viață. După o jumătate de an Tiutin a plecat de pe front, și-a recăpătat libertatea. A ajuns în orașul său de domiciliu, Sankt Petersburg fără nicio zgârietură chiar înainte de Revelion.

În libertate îl aștepta averea mare, de câteva milioane de euro făcută inclusiv cu sânge de oameni nevinovați, dar și afacerea imobiliară care a fost administrată în acest timp scurt cât a fost la închisoare și pe front de soția sa.

Pe 17 ianuarie a luat un avion spre Antalia unde a mers la odihnă la Marea Mediterană. La scurt timp a venit și soția sa la mare, scrie presa rusă despre caz.

Nu este singura poveste cu final fericit pentru criminali ruși condamnați la ani grei de închisoare. După ce au participat la invazia Ucrainei, mai mulți pușcăriași ruși s-au întors acasă, în Rusia. Presa rusă este plină de astfel de povești în care criminali, violatori, tâlhari au fost eliberați din pușcării. Pot fi și câteva mii, dar deocamdată o cifră exactă nu a fost anunțată.

Știți ce le-a spus la despărțire Prigojin când se întorceau de pe front în Rusia?

Много не бухай, наркотики не употребляй, баб не насилуй / Nu vă întreceți cu băutura, nu vă drogați, nu le violați pe…(aici nu vreau să traduc felul în care le-a numit pe femei).

Какое время, такие и чудеса / Cum sunt vremurile, așa-s și minunile, scrie în încheierea articolului său despre caz jurnalistul rus Evghenii Vâșencov de la publicația 47News. Articolul său se numește: CVK(armata privată Wagner) – Pușcărie – Minune.

Părerile vi le faceți voi.

Lasă un răspuns