Plajele inteligente din Mallorca și cum au ratat autoritățile din România să implementeze pe litoralul românesc o idee ca în Mallorca

Plajele din Mallorca sunt extraordinar de curate, extrem de bine amenajate și… inteligent gândite. Sunt plaje publice, mi-a spus Javier, spaniolul cu care m-am împrietenit la recepția hotelului, iar fondurile strânse de la turiștii care plătesc vreo 7 euro de șezlong sunt folosite pentru administrarea mai bună a plajelor.

Un exemplu de gândire inteligentă sunt seifurile de pe plajă puse la dispoziția turiștilor. Sunt bine prinse de stâlpii umbrelelor. Funcționează după sistemul seifurilor din hotel.

Desigur, nu sunt sută la sută infailibile, dar mult mai bune decât geanta lăsată pe plajă 5 minute și care “a dispărut” subit. Am povestit acum vreo 2 săptămâni despre o întâmplare similară din România.

Acum să nu credeți că în Mallorca nu “se fură”, doar că, iată, autoritățile locale s-au gândit la ceva.

De altfel, autoritățile locale s-au mai gândit și la altceva.
La un alt exemplu de cum să le facem viața turiștilor mai ușoară și, poate, să-i salvăm de la moartea prin înec.

La intrarea pe una din nenumăratele plaje din Mallorca îți sare în ochi o mare, foarte la vedere aplicație.
Am deschis-o. Era în mai multe limbi, nu doar catalană sau spaniolă.

Îi spune ce steag este afișat pe plajă și dacă se poate arunca în apa caldă a Mediteranei. Îi mai spune cât de aglomerată este plaja, temperatura, vântul și dacă sunt meduze. În ziua în care am făcut poza nu erau meduze, iar steagul era de un verde optimist.

Interesant? Util? Ați vrea și în România o astfel de aplicație?
Ați fi șocați să aflați că avem? Mai exact, am avut una similară!!!

Este greu de înțeles cum au ratat autoritățile locale din România o asemenea aplicație. Este greu de înțeles cum de au dat cu piciorul unei modalități moderne de a informa cetățenii referitor la starea plajelor, la culoarea steagurilor. Eu o să vă povestesc ce s-a întâmplat, părerile vi le faceți voi.

Așadar, acum câțiva ani, un jurnalist de la Constanța, este vorba Adrian Gorpin, împreună cu alți colegi, dar și salvamarii de pe litoral au pus la dispoziția turiștilor o aplicație similară celei din Mallorca.

Toată lumea a lucrat pro bono, salvamarii introduceau informațiile pro bono, turiștii foloseau aplicația, iar autoritățile erau încântate. Toată lumea era fericită.
Doar că aplicația, care costase vreo 15 mii de euro realizarea și întreținerea, avea nevoie de mentenanță și nu se putea susține cu briza mării.

Adrian Gorpin împreuna cu cei cu care a dezvoltat aplicația au mers la prefectură, la primării, le-au spus că le-o pot da în gestiune, nu vor să facă profit, doar autoritățile să îi asigure mentenanța. Era o aplicație de interes public și așa urma să rămână.

Vai, dar ce “mișto este”, a fost reacția autorităților. Doar că planurile de preluare au rămas la stadiul de “ce mișto este”. Anul acesta aplicația nu mai există.
Au urmat repede întrebările, dar aplicația aia cool, SEA STATUS, care îi informa pe oameni despre ce se întâmplă pe plaje, ce steaguri există și cât de periculos este să intri în mare de ce a dispărut?

Ah, nu are cine să îi asigure mentenanța? Am înțeles.

Atât a fost. Autoritățile nu s-au spetit să preia o aplicație făcută pro bono. Nici nu au avut ideea să facă alta, spun dezvoltatorii SEA STATUS.

Deci, iată cum au ratat autoritățile noastre posibilitatea să implementeze pe litoralul românesc o idee ca în Mallorca.

Nu știu cât de utilă ar fi fost pe litoral în România, nu știu cât de mult i-ar fi convins pe turiști să nu se arunce în mare pe steag roșu. Știu doar că în Mallorca există și funcționează bine!

Lasă un răspuns